Μαθήματα ηγεσίας και χαρακτήρα από μια αποτυχημένη υπουργοποίηση

Οι ηγέτες ακόμη και αν δεν διαθέτουν όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για να είναι επιτυχείς, είναι επιφορτισμένοι με την εκπλήρωση της αποστολής σαν να έχουν κάθε διαθέσιμο πόρο. Ως ηγέτες, πρέπει να ανταποκριθούνε με αυτό που έχουνε για να κάνουνε τη δουλειά, και μερικές φορές αυτό απαιτεί εφευρετικότητα για να εξασφαλίσουνε την επιτυχία. 

Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.

Εάν είμαστε επιτυχημένοι στην ενδυνάμωση των γύρω μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τη δύναμη των εργαλείων που διαθέτουμε. Είναι χρέος ενός ηγέτη, επομένως, να ενδυναμώσει αυτούς που τους οδηγούν να είναι περισσότερο από όσο νόμιζαν ότι ήταν δυνατοί, και μερικές φορές με λιγότερους πόρους. Αυτό το βασικό δόγμα ηγεσίας ισχύει ανέκαθεν καθώς είναι χρέος μας να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε και να ενδυναμώσουμε τους γύρω μας να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο, οι ηγέτες πρέπει να είναι πρόθυμοι να οξύνουν τόσο τον χαρακτήρα τους όσο και τις ηγετικές τους ικανότητες καθ’ όλη τη σταδιοδρομία τους και να χρησιμοποιούν αυτές τις δεξιότητες όχι μόνο για να παρακινήσουν, αλλά και να εμπνεύσουν, τους υπηκόους να επιτύχουν τις απαιτήσεις της αποστολής ως ομάδα. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που ο χαρακτήρας και η ηγεσία είναι μερικά από τα λίγα εργαλεία που σας έχουν απομείνει για να ολοκληρώσετε την αποστολή ας είναι αιχμηρά εργαλεία. 

Όσον αφορά το ναυτικό συνάδελφο που έφτασε τα ύπατα αξιώματα και προτάθηκε για υπουργοποίηση, πρέπει να γνωρίζει πως συχνά, είναι το τελευταίο μίλι που είναι το πιο δύσκολο να ταξιδέψεις. Αλλά, ο χαρακτήρας μας δείχνει στο πώς οδηγούμαστε στο τέλος ενός ταξιδιού, όταν η ενέργεια έχει εξασθενήσει και η δύναμη έχει ξεθωριάσει. Το πώς διανύουμε το τελευταίο μίλι είναι το πώς θα μας θυμούνται και πώς θα δείξουμε στους γύρω μας πόσο σημαντική ήταν κάθε συνεισφορά μας στην αποστολή. 

Στο Πολεμικό Ναυτικό έμαθα, ότι ο τρόπος με τον οποίο τελειώνουμε μια αποστολή είναι εξίσου σημαντικός για αυτούς που οδηγούμε όσο και το πώς ξεκινήσαμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail