Ο τρομακτικός λόγος για τον οποίο η Κίνα μπορεί να θέλει περισσότερα πυρηνικά όπλα

Image: Chinese Internet
Η κοινότητα ελέγχου των όπλων έχει πιαστεί από την ανακάλυψη ότι η Κίνα φαίνεται να κατασκευάζει εκατοντάδες νέα σιλό πυραύλων. Η εξέλιξη δημιουργεί την προοπτική πως η Κίνα μπορεί να ξεφύγει από την παραδοσιακή «ελάχιστη αποτρεπτική» ικανότητά της. Και εγείρει το ερώτημα εάν η Κίνα απομακρύνεται από μια πυρηνική στάση «χωρίς πρώτη χρήση - no first use».

Malcolm Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει και να λάβουμε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης της πυρηνικής δύναμης της Κίνας. Η ανακάλυψη από ερευνητές στο James Martin Center for Nonprolfer Studies Studies στην Καλιφόρνια ότι 119 πυραυλικά σιλό κατασκευάζονταν στην έρημο κοντά στην πόλη Yumen στην περιοχή Gansu, υποδηλώνει την ταχεία επέκταση των πυρηνικών όπλων της Κίνας. Ένα δεύτερο πεδίο 120 σιλό υπό κατασκευή ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Χαμί, 380 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πεδίου Γιουμέν. Τα δύο πεδία σιλό ταιριάζουν στενά με αυτά που εγκαθίστανται στην περιοχή εκπαίδευσης των Ρουκετών Δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο Τζιλαντάι στην Εσωτερική Μογγολία. Η ανακάλυψη μιας τρίτης πιθανής τοποθεσίας αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η νέα τοποθεσία βρίσκεται κοντά στο Hanggin Banner, επίσης στην Εσωτερική Μογγολία.

Μαζί, τα τρία πεδία των νέων σιλό, μόλις τελειώσουν, θα αντιπροσωπεύουν μια πραγματικά άνευ προηγουμένου πιθανή επέκταση των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας, εάν κάθε σιλό διαθέτει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραύλο ή ICBM.

Το πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας για ICBM επικεντρώνεται στον DF-41, το οποίο θα αντικαταστήσει τους γηρασμένους πυραύλους DF-4 και DF-5A του PLA. Ο DF-41 είναι ένας ICBM με κινητό και στερεό καύσιμο που μπορεί να μεταφέρει αρκετές πυρηνικές κεφαλές ως πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου (MIRV). Αλλά η ανάλυση πέρυσι υποστήριξε ότι μια έκδοση για εκτόξευση από σιλό είναι διαθέσιμη για τον DF-41.

Η τοποθέτηση του κινητού DF-41 σε σιλό στο Yumen, το Hami και το Hanggin Banner και η σημαντική επέκταση της δύναμης του DF-41 ICBM στη διαδικασία, θα επιτύχει διάφορους στόχους. Μια διευρυμένη δύναμη όπλων με βάση το σιλό θα απαιτούσε από την Ουάσινγκτον να εξετάσει την προοπτική ενός καταστρεπτικού δεύτερου χτυπήματος σε αντίποινα για κάθε αμερικανική επίθεση ακριβείας-ακόμη και αν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν μη πυρηνικά όπλα ενάντια σε κινεζικές πυρηνικές δυνάμεις, όπως εκτοξευτές κινητών πυραύλων σε κινητές πλατφόρμες, εκτοξευτές erector, ή TEL, οχήματα. 

Σίγουρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τα σιλό, αλλά φαίνεται απίθανο τα συμβατικά όπλα ακριβείας να έχουν σίγουρη επιτυχία και ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα θα εγγυόταν μια κινεζική απάντηση. Έτσι, χωρίς εύκολο τρόπο για τις ΗΠΑ να νικήσουν τα όπλα με βάση το σιλό και τον υψηλό κίνδυνο μαζικών κινεζικών αντιποίνων ενάντια σε κάθε αμερικανική επίθεση στην ηπειρωτική χώρα, η ικανότητα της Κίνας να αποτρέψει ένα τέτοιο χτύπημα θα αυξηθεί.

Αυτό θα έδινε στην κινεζική κυβέρνηση μεγαλύτερη ελευθερία να ενεργεί κάτω από το πυρηνικό όριο, κρατώντας το μη πυρηνικό της σπαθί, ενώ θα υπερασπίζεται αποτελεσματικότερα μια διευρυμένη πυρηνική ασπίδα. Αποτρεπτικές δυνάμεις που βασίζονται στη θάλασσα στα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων Jin-class (και τελικά στο πιο ήσυχο Type 096), καθώς και το αναδυόμενο στρατηγικό σκέλος της Πολεμικής Αεροπορίας μιας πυρηνικής τριάδας, θα προστεθούν σε αυτό το μείγμα.

Είναι πιθανό ότι η Κίνα δεν θα αναπτύξει ένα DF-41 σε κάθε σιλό, μιμούμενη μια παλιά ιδέα των ΗΠΑ για ένα παιχνίδι πυραύλων που είχε προταθεί για το Peacekeeper ICBM τη δεκαετία του 1980. Αυτή η ιδέα περιελάμβανε τη μεταφορά μικρού αριθμού βλημάτων μεταξύ σιλό για να περιπλέξει τη στόχευση των αντιπάλων.

Επεκτείνοντας τις πυρηνικές της δυνάμεις, η Κίνα μπορεί επίσης να κινηθεί προς μια στάση «εκτόξευσης προειδοποίησης». Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτούσε πιο αποτελεσματικές δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων και ένα πιο αποτελεσματικό και επιβιώσιμο πυρηνικό σύστημα εντολών και ελέγχου. Η Ρωσία βοηθά την Κίνα να δημιουργήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων με βάση το διάστημα, το οποίο θα ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός επιβιώσιμου πυρηνικού αποτρεπτικού, ειδικά για τα ICBM με σιλό. Η Ρωσία συμβάλλει επίσης στην κινεζική ανάπτυξη ενός συστήματος άμυνας βαλλιστικών πυραύλων. Αυτά τα έργα έχουν προκαλέσει ανησυχία για τον κίνδυνο ακούσιας κλιμάκωσης εάν η Κίνα αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς διπλού ρόλου, όπως ο DF-26.

Ο Hans Kristensen της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων υπολόγισε το συνολικό πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας το 2020 σε 320 κεφαλές, οι οποίες περιελάμβαναν ICBM της PLAC Rocket Force, βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια και την αναδυόμενη στρατηγική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας του PLA. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας υποστήριξε το 2019 πως η Κίνα «είναι πιθανό να διπλασιάσει τουλάχιστον το μέγεθος των πυρηνικών της αποθεμάτων» την επόμενη δεκαετία. Τον Απρίλιο, η Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ προχώρησε περαιτέρω, δηλώνοντας ότι «η Κίνα είναι πολύ μπροστά από τον ρυθμό που απαιτείται για να διπλασιάσει τα πυρηνικά της αποθέματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας». Η κατασκευή μεγάλου αριθμού σιλό ICBM θα ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις πως οι πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας θα επεκταθούν, τουλάχιστον, στο διπλάσιο του τρέχοντος μεγέθους. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από την ποσότητα σχάσιμου υλικού στο οποίο έχει πρόσβαση η Κίνα.

Σύμφωνα με το International Panel on Fissile Materials, από τον Απρίλιο, η Κίνα διέθετε περίπου 14 τόνους ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού όπλων και περίπου 2,9 τόνους πλουτωνίου στρατιωτικής ποιότητας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σημειώνει ότι περίπου 8 κιλά πλουτωνίου απαιτούνται για ένα πυρηνικό όπλο, ενώ η κρίσιμη μάζα ουρανίου που απαιτείται για ένα πυρηνικό όπλο είναι 15 κιλά. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για 200 αναπτυγμένες κεφαλές και έως 320 συνολικά, οι οποίες θα κατανάλωναν μαζί ένα μέρος των αποθεμάτων ουρανίου και πλουτωνίου πυρηνικών όπλων της Κίνας, η Κίνα θα είχε επαρκές σχάσιμο υλικό για περίπου 730 πυρηνικές κεφαλές χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε νέο εμπλουτισμό ή εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι γιατί το Πεκίνο επιλέγει να το κάνει τώρα. Η αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων είναι σίγουρα ένας λόγος, με στόχο να ενισχυθεί η αποτρεπτική αξιοπιστία της Κίνας ενόψει της βελτίωσης των αμερικανικών βαλλιστικών πυραυλικών αμυντικών και μη πυρηνικών δυνατοτήτων κρούσης ακριβείας. Μεγάλος αριθμός ICBM με σιλό προσθέτει επιπλέον βάρος στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πυρηνικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ σε κάθε μελλοντικό πόλεμο, όπως αυτός που θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη δεκαετία πάνω από την Ταϊβάν. Η Κίνα μπορεί να προβλέπει μια τέτοια σύγκρουση και αυτή η ταχεία επέκταση μειώνει την ικανότητα των ΗΠΑ να χτυπήσουν την ηπειρωτική χώρα χωρίς να αντιμετωπίσουν απαράδεκτους κινδύνους ταχείας πυρηνικής ανταπόδοσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail