Η καταστροφή του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν θα εξελιχθεί σε κρίση ομηρίας

Image: White House photo -
Η κρίση ομηρίας του Ιράν 1979-81 καθόρισε το μέλλον της κυβέρνησης Κάρτερ. Ιρανοί φοιτητές σύμμαχοι με τον ανώτατο ηγέτη Ruhollah Khomeini κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κράτησαν ομήρους 52 Αμερικανούς διπλωμάτες για 444 ημέρες. Το επεισόδιο χάλασε το αμερικανικό ηθικό, ταπείνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια σκηνή και τερμάτισε κάθε πιθανότητα επανεκλογής του Κάρτερ.

Michael Rubin - 19fortyfive.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Η καταστροφή του Αφγανιστάν μπορεί τώρα να το κάνει να μοιάζει με τις καλές μέρες.

Η ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν απέκλεισε αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς στην Καμπούλ και σε όλο το Αφγανιστάν. Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προέτρεψε τους Αμερικανούς πρώτα να βρουν καταφύγιο και στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο τους προς το αεροδρόμιο για εκκένωση. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαδρομών προς το αεροδρόμιο. Αυτό μπορεί να είναι σοφή συμβουλή: Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Τολμηροί Αφγανοί τώρα μοιράζονται βίντεο μέσω κοινωνικών μέσων με ληστές των Ταλιμπάν που χρησιμοποιούν μαστίγια και σωλήνες για να χτυπήσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να πάνε στο αεροδρόμιο. Αξιωματούχοι της διοίκησης όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αρνούνται να εγγυηθούν ότι θα απομακρύνουν όλους τους Αμερικανούς.

Φαίνεται ότι, για τη διοίκηση του Μπάιντεν, τα σχέδια Α, Β και Γ περιλαμβάνουν να ικετεύσουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να περάσουν ανενόχλητοι. Οι Ταλιμπάν συμφωνούν προφορικά, αλλά στη συνέχεια συνεχίζουν την καταστολή τους ανεξάρτητα τι έχουν υποσχεθεί.

Ενώ ο Τύπος επικεντρώνεται στις προσπάθειες των Αμερικανών να φτάσουν στο αεροδρόμιο, ενδέχεται να τους λείπει η μεγαλύτερη εικόνα: Όλη η πόλη της Καμπούλ είναι τώρα ισοδύναμη με την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη το 1979. Εάν χιλιάδες Αμερικανοί μείνουν πίσω στην Καμπούλ - ένα σενάριο που άντρες όπως ο Σάλιβαν φαίνεται πρόθυμοι να αφήσουν να συμβεί - καθίστανται ουσιαστικά όμηροι. Οι Ταλιμπάν μπορεί να είναι ανοργάνωτοι τώρα, αλλά εδραιώνουν σιγά -σιγά τον έλεγχό τους. Αν ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ελπίζουν πως η τάξη θα φέρει αιτιολογημένο διάλογο, είναι ανόητοι. Καθώς οι Ταλιμπάν εδραιώνουν τον έλεγχό τους στη χώρα, θα αρχίσουν να θεωρούν τους Δυτικούς που έχουν μείνει πίσω ως όμηρους, για τους οποίους μπορούν να διαπραγματευτούν για την περαιτέρω ταπείνωση της Αμερικής.

Ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή οι Ταλιμπάν δεν είναι αυτόχθονες δυνάμεις. Μπορεί να εμφανίστηκαν το 1994, αλλά το Πακιστάν τους επέλεξε γρήγορα. Είναι τώρα πληρεξούσιοι της Πακιστανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (ISI), του ίδιου οργάνου που στέγασε έναν φυγά, τον Usama Bin Laden μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πιθανότατα κρύβει τον διάδοχό του Ayman al-Zawahiri σήμερα και φιλοξενεί επίσης μυριάδες άλλες καθορισμένες τρομοκράτες ομάδες, πολλές από τις οποίες έχουν σκοτώσει Αμερικανούς. Οι Πακιστανοί διπλωμάτες μπορεί να αποκλίνουν από την ευθύνη ή να προσποιούνται την αδιαφορία όταν ερωτώνται για τους δεσμούς του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν, αλλά τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ακόμα κι αν κάποιοι από τους Ταλιμπάν είναι πιο εθνικιστές όπως ήθελαν να πιστεύουν Αμερικανοί διπλωμάτες, το ISI επιδιώκει να ταπεινώσει περαιτέρω την Αμερική. Η πακιστανική αφήγηση των διμερών σχέσεων είναι βαθιά αντιαμερικανική και γεμάτη παράπονα. Το ISI είναι για εκδίκηση.

Ενδέχεται να ενθαρρύνουν τις αρχές των Ταλιμπάν να κατηγορήσουν μερικούς Αμερικανούς για κατασκοπεία, και ίσως ακόμη και να μετριάσουν τη δικαιοσύνη: Για παράδειγμα, δημόσιοες μαστιγώσεις, λιθοβολισμοί ή απαγχονισμοί. Κάνοντας τους Ταλιμπάν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες, το ISI πιθανότατα θα πιστεύει πως μπορεί να διατηρήσει μια εύλογη αρνητικότητα. Μπορεί επίσης να συνεχίσει την ίδια στρατηγική που είχε τις τελευταίες δύο δεκαετίες: Να χρεώσει την Αμερική για τη συνεργασία της σε ένα πρόβλημα που δημιούργησε το ίδιο το Πακιστάν. Ούτε, ακόμη και αν οι Ταλιμπάν εκτελέσουν Αμερικανούς ομήρους στη μέση του σταδίου της Καμπούλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ή ο διάδοχός της θα ήταν πιθανό να αντιδράσουν: Άλλωστε, εάν οι Ταλιμπάν κρατούν 5.000 ομήρους, ο Λευκός Οίκος θα διακινδύνευε πραγματικά τη ζωή τους για να εκδικηθεί δύο ή τρία θύματα Αμερικάνους;

Ο Κάρτερ προσπάθησε τουλάχιστον: Τον Απρίλιο του 1980, ξεκίνησε την επιχείρηση Νύχι του Αετού για να σώσει Αμερικανούς ομήρους. Αυτή η προσπάθεια συνάντησε ένα τραγικό τέλος, αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης στο Αφγανιστάν θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Επειδή το Αφγανιστάν είναι ξηρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούσαν την καλή θέληση είτε του Ιράν είτε του Πακιστάν, που αμφότεροι επιδιώκουν τον περαιτέρω εξευτελισμό της Αμερικής και αυτό προϋποθέτει ότι το ISI και οι Ταλιμπάν αποφασίζουν να κρατήσουν τους Αμερικανούς ομήρους συγκεντρωμένους σε μία μόνο τοποθεσία.

Η Αμερική αντιμετωπίζει τώρα τη μεγαλύτερη ομηρική κρίση που είχε ποτέ, μια που η ανικανότητα και οι αρνήσεις είναι τα μόνα που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail