Λάμπρος Τζούμης - αντιστράτηγος ε.α.
Επί του υπόψη θέματος να επισημανθούν τα εξής:
- Η συγκεκριμένη περιοχή που σύμφωνα με το ρεπορτάζ χρησιμοποιείται για την διέλευση στην οποία δεν υπάρχει κάποιο υδάτινο κώλυμα από την ώρα που εισέρχονται στη Βουλγαρία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωπολιτικά για τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι είχε συμπεριληφθεί στο τουρκικό σχέδιο «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ», που αποκαλύφθηκε το έτος 2010 και σύμφωνα με αυτό προέβλεπε ανατροπή του Ερντογάν μέσω πραξικοπήματος και κατάληψη της περιοχής του Β. Έβρου. Επιπρόσθετα το έτος 1987 στην κρίση που είχε προκύψει λόγω της εξόδου στο Αιγαίο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «ΣΙΣΜΙΚ», ο τότε Έλληνας ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας είχε μεταβεί στη Βουλγαρία προκειμένου να μην επιτραπεί η διέλευση τουρκικών στρατευμάτων μέσω βουλγαρικού εδάφους και διευκολυνθεί κυκλωτικός ελιγμός των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή. Κατόπιν των παραπάνω μπορεί κάποιος να αντιληφθεί για ποιους λόγους δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οποιονδήποτε «δομών φιλοξενίας» στην περιοχή.
- Κάποια άτομα εμφανίζονται στο βίντεο με «βαρειά» για την εποχή ρούχα και ενδεχομένως το βίντεο να μην είναι τωρινό.
- Για ποιο λόγο όλοι αυτοί που έχουν στο μυαλό τους το ευρωπαϊκό όνειρο δεν παραμένουν στην Βουλγαρία που αποτελεί μέρος της Ε.Ε. αλλά έρχονται στην Ελλάδα; Διότι σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων οι Βούλγαροι δεν είναι ιδιαίτερα «ψυχοπονιάρηδες». Τους κτυπούν, τους κλέβουν, ακόμα και τους ξεγυμνώνουν. Τα μηνύματα που στέλνονται λοιπόν στους συμπατριώτες τους είναι «μακρυά από τη Βουλγαρία».
- Όσοι φράκτες και να κατασκευασθούν, όσα ηλεκτρονικά μέσα και να χρησιμοποιηθούν, όσες δηλώσεις και να γίνουν «περί απαραβίαστου των συνόρων» το πρόβλημα θα υφίσταται λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας με πολύ μεγάλο αριθμό χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Η αντιμετώπιση απαιτεί πολιτική βούληση για άμεση επαναπροώθηση, απέλαση όσων βρίσκονται παράνομα και «λιάζονται» στις πλατείες και αυστηροποίηση στον τρόπο διαμονής και κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας. Όσοι «Έλληνες» διατυπώνουν επιφυλάξεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι αυτό αγγίζει τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας και της εθνικής μας επιβίωσης.