Η Τουρκία μπορεί να αλλάζει την στρατηγική της για το Ισλαμικό Κράτος - αναλυτής

Freepen.gr - Πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία έχει αλλάξει την στρατηγική της για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), δήλωσε ο δημοσιογράφος Fehim Taştekin την Πέμπτη.

Γράφοντας για το Al-Monitor, ο Taştekin ανέφερε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS εντός της Τουρκίας και της γειτονικής Συρίας δεν κατάφεραν να τερματίσουν την κριτική για τη συνολική στρατηγική της, "η οποία εξακολουθεί να είναι γεμάτη από κενά".

Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός εγχώριων επιδρομών εναντίον του ISIS κατά τη διάρκεια του Ιουνίου υποδηλώνει μια αλλαγή στην προσέγγιση της Άγκυρας απέναντι στην ομάδα, η οποία, δήλωσε ο Taştekin, "έχει συχνά επικριθεί ως επιφανειακή, αμελής και επιεικής".

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία συνέλαβε 307 υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 25 συνελήφθησαν στις αρχές Ιουλίου. Ταυτόχρονα, είπε ο Taştekin, δεν ήταν σαφές πόσοι συνελήφθησαν, παραμένουν υπό κράτηση ή έκτοτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των κρατουμένων είναι Ιρακινοί και ορισμένοι Σύριοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προφανώς απελάθηκαν.

Πριν από την τελευταία ενημέρωση, πολλοί πίστευαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν απλώς μέλη του ISIS που δεν θεωρούνταν απειλή, ανεξάρτητα από το παρελθόν τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Taştekin, αυτό τώρα αρχίζει να αλλάζει αφού η αυξανόμενη δραστηριότητα της ομάδας στο Ιράκ και τη Συρία έχει αναζωογονήσει τους φόβους ότι θα μπορούσε για άλλη μια φορά να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία.

Ο Taştekin αναφέρει τον Onur Güler, δικηγόρο με εμπειρία σε υποθέσεις που εμπλέκονται με υπόπτους του ISIS, που υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες ενέργειες απέδειξαν την «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να διαλύσει τους πυρήνες της ομάδας και δεν μπορούσε να μειωθεί σε «φανταστικές επιχειρήσεις, απλώς με σκοπό να δώσει την εικόνα ότι μάχεται κατά του ISIS.

Ο Güler είπε ότι η Τουρκία μπορεί να περίμενε σκόπιμα να κάνει την κίνησή της «για να φτάσει σε ευρύτερους δακτυλίους της οργάνωσης μέσω μυστικών υπηρεσιών». Ωστόσο, πρόσθεσε «υπάρχει κατάσταση αμέλειας» στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Taştekin επικαλείται έναν ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο που λέει ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομίας και δυνάμεων ασφαλείας δεν έχουν συντονισμό, με τους τελευταίους να διστάζουν να δράσουν εναντίον των πυρήνων του ISIS, εκτός εάν δεχθούν συμβουλές ή παράπονα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν βλέπει το ISIS ως πρωταρχική απειλή για τη χώρα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μέχρι στιγμής, το ISIS δεν έχει ανταποκριθεί στην καταστολή. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε δύο πιθανούς παράγοντες, είπε ο Taştekin. Πρώτον, οι επιχειρήσεις ασφαλείας της Τουρκίας μπορεί να ήταν επιτυχημένες. Δεύτερον, η ομάδα υπολογίζει ότι μια επίθεση θα οδηγούσε σε περαιτέρω καταστολή και απώλεια ακόμη περισσότερο του δικτύου της στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail