Τα βασικά συμπεράσματα από τα προβλήματα της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν

Λίγοι θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ταλιμπάν, καθώς πολλοί υπέθεσαν ότι αυτοί οι δύο θα ήταν φυσικοί ιδεολογικοί σύμμαχοι μετά την πλήρη στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, αλλά η αναδυόμενη πραγματικότητα υπονομεύει γρήγορα τις προσδοκίες. Το πρώτο σημάδι προβλήματος ήταν πως η Τουρκία προτίθεται να κρατήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη χώρα προκειμένου να φυλάξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο προκάλεσε έντονη καταδίκη από τους Ταλιμπάν. 

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε πρόσφατα την ομάδα επειδή δεν  συμπεριφέρονται ως κατάλληλοι μουσουλμάνοι, καθώς και ότι «καταλαμβάνουν» τμήματα της πατρίδας τους. Στην ίδια ομιλία, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια ρεαλιστική κατανόηση μεταξύ τους, ιδίως όσον αφορά τα σχέδια της Τουρκίας για φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Δεν είναι ξεκάθαρο πού θα οδηγήσουν όλα αυτά, αλλά μερικά σημεία μπορούν να υπογραμμιστούν και ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως βάσεις για προσεχείς αναλύσεις:

* Το τουρκικό μοντέλο κι εκείνο των Ταλιμπάν του πολιτικού Ισλάμ είναι διαφορετικά

Πολλοί μη μουσουλμάνοι παρατηρητές θεωρούν τον Πρόεδρο Ερντογάν ως προστάτη σχεδόν όλων των πολιτικών ισλαμικών κινημάτων στη λεγόμενη «Μεγαλύτερη Μέση Ανατολή» (Βόρεια Αφρική-Δυτική Ασία-Κεντρική Ασία), αλλά η διαφορά Τουρκίας και Ταλιμπάν δείχνει ότι αυτοί οι δύο ασκούν πραγματικά διαφορετικά μοντέλα και ότι η Τουρκία δεν προστατεύει καθόλου τους Ταλιμπάν.

* Ο Πρόεδρος Ερντογάν αισθάνεται αρκετά άνετα κρίνοντας δημόσια την ευσέβεια των Ταλιμπάν

Εκείνοι που υποπτεύονται τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι προσπαθεί να γίνει ο λεγόμενος «σουλτάνος» πιθανότατα ένιωσαν δικαιωμένοι αφού έκρινε δημόσια την ευσέβεια των Ταλιμπάν λέγοντας ότι «η προσέγγισή τους [τώρα] δεν είναι όπως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας μουσουλμάνος σε έναν άλλο μουσουλμάνο».

* Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι υποκριτικός επειδή κατηγορεί τους Ταλιμπάν για «κατοχή» στο Αφγανιστάν

Ήταν το αποκορύφωμα της υποκρισίας για τον Πρόεδρο Ερντογάν να κατηγορήσει τους Ταλιμπάν ότι «καταλαμβάνουν» την πατρίδα τους στο Αφγανιστάν όταν η χώρα του υποστηρίζει ξένους μαχητές που συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τμήματα της Βόρειας Συρίας μέχρι σήμερα. 

* Η Τουρκία σίγουρα δε σεβάστηκε τους Ταλιμπάν

Είτε ήταν η πρόθεσή του είτε όχι, ο Πρόεδρος Ερντογάν σίγουρα δε σεβάστηκε τους Ταλιμπάν με τα τελευταία του σχόλια, τα οποία αμφισβήτησαν τη δέσμευσή τους για τις ισλαμικές αξίες και ακόμη και το ρόλο τους στην ίδια πατρίδα που έζησαν σε όλη τους τη ζωή.

* Τα σκαμπανεβάσματα των δεσμών Τουρκίας-Ταλιμπάν αποτελούν μέρος του νόμου για την εξισορρόπηση της Άγκυρας

Αν και το Αφγανιστάν από μόνο του έχει στρατηγική αξία για την Τουρκία, η τελευταία φιλονικία του Προέδρου Ερντογάν με τους Ταλιμπάν φαίνεται να είναι μέρος της πράξης εξισορρόπησης της χώρας του μεταξύ Ανατολής και Δύσης με την οποία προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή στον χώρο της Κεντρικής Ασίας-Νοτίου Ασίας με οποιοδήποτε κόστος ταυτόχρονα όμως να μη φαίνεται ότι συντάσσεται με την κακή πλευρά των ΗΠΑ.

* Τα σχέδια της Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ ενδέχεται να έχουν εξωγενή κίνητρα

Σύμφωνα με τις υποτιθέμενες εξισορροπητικές προθέσεις της, η Τουρκία μπορεί να μην θέλει να φυλάξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μόνο για χάρη αυτού, αλλά για να διευκολύνει τη μυστική στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και ίσως άλλων για την Καμπούλ και τις τοπικές δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν. 

* Ένας πόλεμος Proxy Τουρκίας-Ταλιμπάν θα ήταν κακές ειδήσεις για την περιοχή

Οποιαδήποτε κερδοσκοπική τουρκική πληρεξούσια υποστήριξη για τις δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν, είτε διευκολύνεται έμμεσα μέσω της φύλαξης του αεροδρομίου της Καμπούλ είτε παρέχεται απευθείας μέσω ξένων μαχητών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα μετά τα σενάρια της Συρίας και της Λιβύης, θα διαιωνίσει τον εμφύλιο πόλεμο του Αφγανιστάν και θα αποσταθεροποιήσει το χώρο της Κεντρικής - Νότιας Ασίας.

* Τα συνεχιζόμενα προβλήματα Τουρκίας-Ταλιμπάν κινδυνεύουν να περιπλέξουν τις σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν

Η Τουρκία και το Πακιστάν είναι στενοί σύμμαχοι, αλλά το Ισλαμαμπάντ μπορεί να εξακολουθεί να ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες εντάσεις Τουρκίας-Ταλιμπάν, ειδικά εάν η Άγκυρα συμμετέχει σε έναν πόλεμο δια πληρεξουσίων ενάντια στην ομάδα που θα εξουδετερώσει από προεπιλογή τους στρατηγικούς στόχους της Ινδίας στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει τέτοια ενσυνείδητη πρόθεση.

* Το Πακιστάν πρέπει να διευκολύνει τις συνομιλίες Τουρκίας-Ταλιμπάν

Το Πακιστάν είναι ο αμοιβαίος έμπιστος εταίρος της Τουρκίας και των Ταλιμπάν και, ως εκ τούτου, στην καλύτερη θέση για να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ τους, με στόχο την εξάλειψη των απροσδόκητων εντάσεων που προκάλεσε η Άγκυρα στις διμερείς τους σχέσεις, ώστε να τους αποτρέψει από την έξοδο από τον έλεγχο και την εκμετάλλευση τρίτων μερών όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.

* Η Τουρκία πρέπει να αντικαταστήσει τα γεωπολιτικά της ενδιαφέροντα στο Αφγανιστάν με γεω-οικονομικά

Τα σχέδια της Τουρκίας για φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, τα οποία προκάλεσαν τα προβλήματά της με τους Ταλιμπάν, βασίζονται σε μια γεωπολιτική προοπτική στα συμφέροντα της χώρας στο Αφγανιστάν, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί από μια γεωοικονομική που δίνει προτεραιότητα στην αναβίωση του διαδρόμου Lapis Lazuli.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail