Τουρκία, Ρωσία κι Ιράν απορρίπτουν την αυτοδιοίκηση των Κούρδων της Συρίας!

ΑΑ
Freepen.gr - Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν δήλωσαν την αμοιβαία αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αυτοδιοίκηση στο Κουρδικό πλειοψηφικό τμήμα της βορειο-ανατολικής Συρίας σε κοινή δήλωση την Πέμπτη, ανέφερε ο Wladimir van Wilgenburg σε άρθρο του στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Κουρδιστάν 24.

Στη 16η Διεθνή Συνάντηση για τη Συρία με το μοντέλο της Αστάνα, που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Nur-Sultan, οι τρεις χώρες «απέρριψαν όλες τις προσπάθειες δημιουργίας νέων πραγματικών επιπέδων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δήλωση, «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στις αυτονομιστικές ατζέντες στα ανατολικά του Ευφράτη με στόχο να υπονομεύσουν την ενότητα της Συρίας καθώς και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών».

Η βορειοανατολική Συρία ελέγχεται από την κουρδική ομάδα Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τον κύριο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην εκστρατεία της κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία αντιτάσσεται σθεναρά στην ομάδα, επιμένοντας επανειλημμένα ότι αποτελεί επέκταση του εχθρού της, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), και ως εκ τούτου απειλή.

«Η Ρωσία προσπαθεί να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία για τη Συρία, με στόχο τον εγκιβωτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο πρακτορείο ο Νίκολας Χέρας, ανώτερος αναλυτής και επικεφαλής του προγράμματος για την ανθεκτικότητα του κράτους και την ευθραυστότητα στο Ινστιτούτο Newlines.

Και οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον να το πράξουν, εξήγησε ο Χέρας. Για τη Ρωσία, μια αόριστη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ θα έκανε τη βορειοανατολική Συρία «άπεπτη για τη Δαμασκό».

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, «ανησυχεί ότι δε θα είναι σε θέση να διαλύσει το SDF και να μετατρέψει όλες τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία σε ζώνη ασφαλείας που κυριαρχείται από την Τουρκία».

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν λοιπόν βαθιά κατανόηση ότι πρέπει να συντονιστούν μαζί για να διώξουν τις ΗΠΑ από τη Συρία», δήλωσε ο Χέρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail