Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή στην περιφρούρηση θαλασσίων συνόρων στην Κύπρο

Με κατεπείγουσα παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση που έλαβε χώρα ανοικτά της Τηλλυρίας ξημερώματα της 16ης Ιουλίου με εμπλοκή τουρκικής ακταιωρού, τονίζοντας ότι αυτό στρέφεται όχι μόνο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ, και ζητώντας την άμεση περιφρούρηση της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με την αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Ιουλίου 2021 η Τουρκία προχώρησε σε μια πρωτοφανή πρόκληση. Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά μικρού σκάφους της λιμενικής κυπριακής αστυνομίας για να αποσυρθεί από περιοχή στην οποία περιπολούσε, καταδιώκοντας το σχεδόν μέχρι την είσοδό του στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου. Το σκάφος με τριμελές πλήρωμα, βρισκόταν σε θαλάσσια περιπολία 11 ναυτικά μίλια από τις ακτές για αντιμετώπιση του φαινομένου της αυξημένης παράνομης μεταναστευτικής ροής, που προωθείται οργανωμένα από τα τουρκικά παράλια με την εμπλοκή της τουρκικής ακτοφυλακής».

Όπως υπογραμμίζει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, «Το συμβάν εντάσσεται στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας ενάντια στην ΕΕ, μέσω οργανωμένης παράνομης μαζικής προώθησης προσώπων τρίτων χωρών και ιδιαίτερα προς την Κύπρο, η οποία φιλοξενεί αναλογικά το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για περιφρούρηση της περιοχής, που αποτελεί εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Τονίζει ταυτόχρονα ότι αυτό αποτελεί αναγκαιότητα λαμβάνοντας υπόψη ότι το πιο πάνω συμβάν αποτελεί σοβαρή πρόκληση έναντι της ΕΕ και δεδομένης της ύπαρξης οργανωμένου δικτύου παράνομης προώθησης προσώπων τρίτων χωρών σε κράτος της ΕΕ, με εμπλοκή των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας αλλά και της ιδιάζουσας κατάστασης λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής εδάφους και θαλασσίων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail