Προς Προεδρικό Κύπρου: Σταματήστε τα παραμύθια

Ανάμεσα στις μαύρες επετείους της 15ης και 20ης Ιουλίου και ιδιαίτερα μετά την τέλεση του μνημοσύνου πεσόντων για προάσπιση της Ελευθερίας και Δημοκρατίας, αναμέναμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδείξει μια ελάχιστη ειλικρίνεια για τα σημερινά τεκταινόμενα. Αμέσως μετά το μνημόσυνο, σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε:

«H θετική ατζέντα (για την Τουρκία) δεν εγκρίθηκε, γιατί μεταξύ των πρώτων που είπαν ‘δεν θα εγκριθεί’ ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία διά στόματος του Προέδρου. Εάν δείτε τα Συμπεράσματα της 24ης και 25ης Ιουνίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου επένδυε ο κ. Ερντογάν να πάρει θετική ατζέντα, δεν την πήρε».

Επισημαίνουμε ότι αμέσως μετά την έκδοση των εν λόγω Συμπερασμάτων, δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «Άλλη μια ήττα που εμφανίστηκε επιτυχία» στην Κύπρο. Επειδή όμως ο Πρόεδρος επανέρχεται με τόση … αυτοπεποίθηση αυτές τις φορτισμένες μέρες των μαύρων επετείων, παραθέτουμε το κείμενο των Συμπερασμάτων, με το οποίο ο ίδιος συμφώνησε και το προσυπόγραψε. Και αυτό καθώς η Τουρκία είχε ανατρέψει την βάση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για επανενωμένο κράτος εντός ΕΕ, προχωρεί σε δημιουργία στρατόπεδο drones στα κατεχόμενα και προπάντων είχε προχωρήσει ακάθεκτα στον εποικισμό των Βαρωσίων παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΟΗΕ και ΕΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τα Συμπεράσματα της 24ης και 25ης Ιουνίου, με τα οποία συμφώνησε ο Ν. Αναστασιάδης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: 

• Παράγραφος 14: «εκφράζει ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» 

• Παράγραφος 16: «σημειώνει την έναρξη εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για εντολή σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». 

Εν ολίγοις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σύμφωνο τον Ν. Αναστασιάδη, διαπίστωσε τόση αποκλιμάκωση (!), ώστε να εκφράσει ικανοποίηση για την τουρκική στάση και να σημειώσει την έναρξη του τεχνικού σταδίου για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που ο Ερντογάν επιζητούσε διακαώς. Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος αλλοπρόσαλλος Πρόεδρος συγχάρηκε ως «εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας» τον Τατάρ, ο οποίος επικράτησε στα κατεχόμενα λόγω των πρωτόγνωρων παρεμβάσεων της Τουρκίας και της μαζικής στήριξης των εποίκων, την ώρα που ισχυρές φωνές στην τ/κ κοινότητα, ανάμεσά τους ο φίλος Σενέρ Ελτζίλ, Γεν. Γρ. Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, εξηγούν θαρραλέα για πολλοστή φορά τους λόγους που ο Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους!

Καταληκτικά, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει εξήγηση για το τι καθιστά τον Πρόεδρο ευάλωτο, ώστε να συμφωνεί με τα εν λόγω Συμπεράσματα και ταυτοχρόνως «ικανό» να τα παρουσιάζει στην Κύπρο στρεβλωμένα, χωρίς δυσκολία. Κανονικά τέτοιες μέρες έπρεπε να γράφουμε για τους πεσόντες και τα πάθη του λαού μας, αλλά με το επαναλαμβανόμενο θέατρο του Προεδρικού, έχουμε υποχρέωση να αποκαλύπτουμε τα παραμύθια τους. 

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail