Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής ακτοφυλακής στην Κύπρο

Με αφορμή το σοβαρό περιστατικό σήμερα τα ξημερώματα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όπου τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ για να εκφοβίσει σκάφος του κυπριακού λιμενικού σώματος που περιπολούσε για τον εντοπισμό φαινομένων παράτυπης μετανάστευσης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση ζητώντας την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να μην σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας παρά τις διαβεβαιώσεις του Ερντογάν περί του αντιθέτου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εξακολουθεί να υποβοηθά την παράνομη μετανάστευση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου εργαλειοποιώντας απελπισμένους ανθρώπους.

Ενόψει μάλιστα και του πανηγυρικού τόνου που έχει δοθεί από τουρκικής πλευράς στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα για τον εορτασμό της επετείου από την τουρκική εισβολή, η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Επιτροπή, αν παρακολουθεί στενά την επίσκεψη αυτή και πώς σκοπεύει να αντιδράσει στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Ακόμα ένα περιστατικό τουρκικής επιθετικότητας έλαβε χώρα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όπου Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ και ανάγκασε σκάφος της κυπριακής ακτοφυλακής να αποσυρθεί απο συνήθη περιπολία που εκτελούσε στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να μην σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου Προέδρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αντιθέτως επιδιώκει συνεργασία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Εντούτοις, οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις παράνομες προθέσεις της τουρκικής πλευράς, που υποκινεί και υποβοηθά τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζει με κάθε ευκαιρία τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. 

Στο πλαίσιο μάλιστα των ανακοινώσεων της τουρκικής κυβέρνησης ότι προετοιμάζεται πανηγυρική επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου με εθνικιστικό και θρησκευτικό περιεχόμενο για τον εορτασμό της επετείου από την εισβολή στο νησί, 

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Παρακολουθεί στενά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πως σκοπεύει να αντιδράσει;
- Σκοπεύει να ερευνήσει περαιτέρω την πιθανή ανάμιξη της τουρκικής ακτοφυλακής σε φαινόμενα διακίνησης μεταναστών;
- Ποιά η άποψή της για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο;».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail