Προσδεθείτε για μεγάλη πρόσκρουση: Στα 10,8 δις το έλλειμμα μέχρι το Μάιο, συν άλλα 22,8 από το 2020

MichelAelbrecht / pixabay
Πανδημία, μάσκες, εμβόλια, εκστρατείες, Ελλάδες 2.0 και οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν πλέον να κρύψουν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που διαγράφεται στον ορίζοντα. Η ελληνική οικονομία ήδη από τα τέλη του 2019 (προ κορωνοϊού) είχε εισέλθει σε ύφεση, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνιζε έλλειμμα πολύ προ της πανδημίας και του lockdown.

Του Στρατή Μαζίδη

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 768 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ (πηγή). Το Φεβρουάριο του 2020 το έλλειμμα άγγιζε τα 1,107 δις ευρώ (πηγή) ενώ το Μάρτιο, με το μισό μήνα η αγορά να δουλεύει κανονικά είχε φτάσει τα 1,822 δις ευρώ (πηγή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 22.806 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου για περίπου 24 δις ευρώ (πηγή), ως αποτέλεσμα της επιλογής να κλείσουν τα πάντα, η οποία όπως αποδείχθηκε δεν προσέφερε απολύτως τίποτε, ενώ με πολύ λιγότερο κόστος μπορούσαμε να ανοίξουμε 2-3 νοσοκομεία μόνο για Covid (όπως έκανε η Σερβία), να προσλάβουμε υγειονομικό προσωπικό και να εισάγουμε κάθε διαθέσιμη θεραπεία.

Έχοντας φορτώσει στο ήδη τεράστιο χρέος της χώρας άλλα 22,8 δις ευρώ από το 2020, έρχονται να προστεθούν ακόμη 10,8 δις ευρώ ως  έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 μέχρι και το Μάιο (πηγή).

Συνολικός λογαριασμός ως τώρα 33,6 δις ευρώ και γράφει το κοντέρ. Το αρχικό αχρείαστο lockdown μπορεί να εξυπηρέτησε κάποιους πολιτικά ώστε να φορτώσουν στην πανδημία τις από τα τέλη του 2019 κακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ο δυσβάστακτος λογαριασμός παραπέμπει σε μνημόνια που δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε ή σε επώδυνους εθνικούς συμβιβασμούς που κάποτε έδειχναν αδιανόητοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail