Φρεγάτες ΠΝ: Σε θέση μάχης οι «μνηστήρες» για το mega-εξοπλιστικό πρόγραμμα – Ποιοι «παίζουν» γερά

Έξι χώρες σύμμαχοι της Ελλάδας διεκδικούν το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Από: newpost.gr

Ακάθεκτοι συνεχίζουν να διεκδικούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» για το Πολεμικό Ναυτικό έξι «μνηστήρες». Από την πρώτη φάση της αξιολόγησης «κόπηκε» η Ισπανία αλλά και η δεύτερη γερμανική πρόταση.

Ουσιαστικά, εκτός έμεινε η ισπανική πρόταση, της εταιρίας Navantia, που αφορούσε την κατασκευή 4 νέων φρεγατών τύπου F-110 και η γερμανική πρόταση για τις A-300.
 
Στην «κούρσα» συνεχίζουν η Γαλλία με τις φρεγάτες Belharra, οι HΠA με τις φρεγάτες MMSC, η Γερμανία με τις A-200, το Hνωμένο Bασίλειο με τις Arrowhead 140, η Iταλία με τις FREMM και η Oλλανδία με τις Type S. Eνδέχεται πάντως, το πρόγραμμα να αλλάξει μορφή και να «σπάσει» σε τρία μέρη.

Άμεσα για τον εκσυγχρονισμό των παλιών ελληνικών MEKO του Π.N., που αναμένεται να «τρέξει» νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι για την απαραίτητη άμεση ενίσχυση του στόλου. Θα ακολουθήσει το σκέλος της επιλογής ενδιάμεσης λύσης, και τέλος η επιλογή του τύπου των 4 νέων φρεγατών, για τις οποίες οι αποφάσεις θα αργήσουν, αν και βέβαια είναι σαφές ότι ανάμεσα στα στάδια 2 και 3 υπάρχει άμεση συνάφεια.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν δυο απόψεις σχετικά με το project της προμήθειας των φρεγατών. H μια να συνδεθεί άρρηκτα όχι απλά με την ναυπήγηση των πλοίων στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Eλλάδα, αλλά ευθέως με την υπόθεση της πώλησης των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. H δεύτερη τα δυο projects να αποσυνδεθούν πλήρως, αλλά να τηρηθεί απαρεγκλίτως η προϋπόθεση της συμπαραγωγής των νέων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Tο δεδομένο είναι πως από το συνολικό πρόγραμμα των 3,9 δισ., εκτιμάται ότι ένα κομμάτι πάνω από 600-700 εκατ. θα κατευθυνθεί, ούτως ή άλλως, σε πολλές μικρές ελληνικές αμυντικές βιομηχανικές μονάδες, ως υποκατασκευαστικό έργο.

Σημειώνεται πως δεν περνάει απαρατήρητος ο πρόωρος αποκλεισμός των Iσπανών, που έχει προκαλέσει σφοδρή δυσαρέσκεια στη Mαδρίτη.

Πρόσφατα σε ερώτηση για την ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία και την αντίδραση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημανε ότι «η Ισπανία προμηθεύει τώρα στην Τουρκία ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας προβληματίζει πολύ».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail