Η μεγαλύτερη απάτη των Crypto: Αδέλφια στη Νότια Αφρική εξαφανίστηκαν με 3,6 δισ. δολάρια σε Bitcoin!

WFranz / pixabay
Freepen.gr - Δύο αδέλφια από τη Νότια Αφρική έχουν εξαφανιστεί, μαζί με 69.000 Bitcoin, αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη δική τους πλατφόρμα επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Μια δικηγορική εταιρεία του Κέιπ Τάουν που προσελήφθη από επενδυτές λέει ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους δύο αδελφούς και έχει αναφέρει το ζήτημα στο Hawks, μια ελίτ μονάδα της εθνικής αστυνομικής δύναμης, μεταφέρει το southfront.org.

Μετά από μια αύξηση της αξίας του Bitcoin κατά το παρελθόν έτος, η εξαφάνιση περίπου 69.000 νομισμάτων αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια δολαρίων σε μια απάτη με κρυπτονομίσματα. Το συμβάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να επιβάλουν τάξη στην αγορά εν μέσω αυξανόμενων περιπτώσεων απάτης.

Η απάτη είχε δημιουργηθεί για λίγο, όταν τον Απρίλιο, η τιμή του Bitcoin ανέβηκε στα ύψη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Africanrypt, Ameer Cajee, ο μεγαλύτερος αδελφός, ενημέρωσε τους πελάτες ότι η εταιρεία ήταν το θύμα της εισβολής.

Τους ζήτησε να μην αναφέρουν το περιστατικό σε δικηγόρους και αρχές, καθώς θα επιβραδύνει τη διαδικασία ανάκτησης των ελλειπόντων κεφαλαίων.

Μερικοί δύσπιστοι επενδυτές αποτάνθηκαν στη δικηγορική εταιρεία, Hanekom Attorneys, και μια ξεχωριστή ομάδα ξεκίνησε διαδικασίες εκκαθάρισης εναντίον του Africanrypt.

    «Ήμασταν αμέσως καχύποπτοι, καθώς η ανακοίνωση προέτρεπε τους επενδυτές να μην προβούν σε νομικές ενέργειες», ανέφεραν οι δικηγόροι της Hanekom σε απάντηση σε ένα email του Bloomberg. «Οι υπάλληλοι της Africanrypt έχασαν την πρόσβαση στις πλατφόρμες back-end επτά ημέρες πριν από την υποτιθέμενη εισβολή».

Η έρευνα της εταιρείας διαπίστωσε ότι τα συγκεντρωμένα κεφάλαια της Africanrypt μεταφέρθηκαν από τους λογαριασμούς και τα πορτοφόλια πελατών της Νότιας Αφρικής και τα κρυπτονομίσματα πέρασαν από ανατροπείς και μίκτες ή σε άλλες μεγάλες δεξαμενές bitcoin για να τα κάνουν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμα.

Ο Cajee και ο αδερφός του, 20 ετών, Raees, δημιούργησαν το Africanrypt το 2019 και παρείχαν προφυλαγμένες αποδόσεις στους επενδυτές. Οι κλήσεις προς τον Raees πήγαιναν επίσης απευθείας στον αυτόματο τηλεφωνητή. Ο ιστότοπος της εταιρείας είναι εκτός λειτουργίας.

Η ιστορία αυτή ακολούθησε εκείνη ενός άλλου εμπόρου Bitcoin της Νότιας Αφρικής, τη Mirror Trading International. Οι απώλειες εκεί, που αφορούσαν περίπου 23.000 ψηφιακά νομίσματα, ανήλθαν σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό που ονομάστηκε η μεγαλύτερη απάτη κρυπτογράφησης του 2020, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis. Οι επενδυτές Africarypt θα χάσουν τρεις φορές περισσότερο.

Η Κίνα κλιμάκωσε πρόσφατα την καταστολή της στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μετά από μια φρενήρη αύξηση του Bitcoin και άλλων tokens κατά τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς αύξησαν τις μακροχρόνιες ανησυχίες του Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τις πιθανότητες απάτης, ξεπλύματος χρημάτων και απώλειας συναλλαγών από μεμονωμένους επενδυτές.

Το FNB, το οποίο χρηματοδότησε το Africanrypt, έχει επίσης ρωτηθεί για το επεισόδιο, σύμφωνα με έγγραφα που έδειξε το Independent Online. Η τοπική τράπεζα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

    «Η FNB επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει τραπεζική σχέση με την Africrypt. Λόγω της εμπιστευτικότητας των πελατών, η FNB δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς », δήλωσε ο Nadiah Maharaj, εκπρόσωπος κινδύνου της FNB.

Καθώς οι αδελφοί εξακολουθούν να αγνοούνται, ορισμένες προσπάθειες για να οδηγηθεί η ιστορία σε ένα τέλος, αντιμετώπισαν άλλα εμπόδια.

Για παράδειγμα, η Αρχή Συμπεριφοράς Χρηματοοικονομικών της Νοτίου Αφρικής, η ρυθμιστική αρχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, δήλωσε ότι τα θέματα που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της.

Καθώς οι τιμές ανεβαίνουν, απάτες όπως αυτές είναι πιθανό να συμβούν και αυτό θα μπορούσε πράγματι να σηματοδοτήσει ότι έρχεται κάποιος κανονισμός στη συνέχεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail