Η Ρωσία εναντίον της τουρκικής παραμονής στο Αφγανιστάν

Freepen.gr - Η πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα ήταν αντίθετη με τη συμφωνία του 2020 για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Τουρκία σκοπεύει να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του συνασπισμού αποσύρουν στρατεύματα από τη χώρα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. Η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Καμπούλ θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσβασης στη χώρα και τη διατήρηση ανοικτών πρεσβειών στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Όπως και κάθε άλλη χώρα, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν είναι νομικά αντίθετη με τη συμφωνία που υπεγράφη στη Ντόχα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν», ανέφερε ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Σπούτνικ.

«Αυτή η συμφωνία προβλέπει την πλήρη απόσυρση των ξένων στρατευμάτων έως την 1η Μαΐου. Αναβλήθηκε έως το Σεπτέμβριο του 2021 και το κίνημα των Ταλιμπάν έχει εκφράσει την απροθυμία του στην παρουσία ξένων δυνάμεων», είπε.

Την Παρασκευή, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

«Γιατί δεν μπορεί να αφεθεί η ασφάλεια του κύριου αεροδρομίου της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας; Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για εξοπλισμό και εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Εάν η Τουρκία δεν είναι επιθυμητό να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν και εάν υπάρξει διπλωματική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail