Έρευνα: Οι χώρες μέλη της ΕΕ βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό και όχι σύμμαχο

Freepen.gr - Περισσότεροι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο παρά έναν απαραίτητο εταίρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Συνολικά, το 26 τοις εκατό των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σε σύγκριση με μόλις το 25 τοις εκατό που βλέπει την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο, σύμφωνα με την έρευνα.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων είδε την Τουρκία ως σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, με τη Γερμανία να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ερωτηθέντων που θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο, στο 41%.

«Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ - σε αντίθεση με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία, τα οποία όλοι οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές - αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό», αναφέρει το ECFR.

Η έλλειψη προόδου της Τουρκίας όσον αφορά τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες έχει μετατραπεί σε πλήρη απόσυρση, χαρακτηριζόμενη από μια έντονη παλινδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των παλινδρομικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και μιας αντιφατικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail