Συγγνώμη Ουκρανία, ο θείος Σαμ δε θα σας σώσει! Ο Μπάιντεν τελείωσε χρόνια αυταπάτης

Τom Βrenner/GΕΤΤΥ Ιmages - RΕUΤΕRS/Κevin Lamarque/Pοοl
Από το 2014, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τους ηγέτες του Κιέβου να πιστεύουν ότι έχουν την στήριξή τους, ό,τι κι αν συμβεί. Τώρα, καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φωνάζει για προδοσία καθώς συνειδητοποιεί πως παραπλανήθηκε.

Paul Robinson - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν από λίγο καιρό, ήταν δημοφιλές σε ορισμένους κύκλους να μιλάει για το «Putinsliv» - το επικείμενο ξεπούλημα στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προφανώς προοριζόταν να προδώσει τους Ρωσόφωνους του Ντονμπάς και να τους παραδώσει στο τρυφερά έλεος της ουκρανικής κυβέρνησης. Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ το Putinsliv δε συνέβη ποτέ, η οργή που βγήκε από το Κίεβο αυτήν την εβδομάδα υποδηλώνει ότι η ίδια η Ουκρανία υπέστη ένα δραματικό και απροσδόκητο «Bidensliv», που ξεπουλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε μια προβληματική σχέση με τη χώρα, την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2016. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν επίσης τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, στην Ουκρανία για να χρωματίσουν τον Δημοκρατικό αντίπαλο του Τραμπ ως διεφθαρμένο. Κατά συνέπεια, οι Ουκρανοί χαιρέτισαν γενικά την εκλογή του Μπάιντεν ως προέδρου και τον θεωρούσαν πολύ πιο αξιόπιστο σύμμαχο.

Μέχρι αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή. Τώρα, τα πράγματα φαίνονται λίγο διαφορετικά.

Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυρ Ζελένσκι πιέζει τον Μπάιντεν για συνάντηση. Η θέση του ήταν ότι θα έπρεπε να γίνει πριν ο Μπάιντεν συνομιλήσει με τον Πούτιν. Διαφορετικά, σύμφωνα με το επιχείρημα, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί ηγέτες ενδέχεται να συρρικνώσουν τη μοίρα της Ουκρανίας και στη συνέχεια να παρουσιάσουν στο Κίεβο ένα τετελεσμένο γεγονός. Καλύτερα, ο Ζέλενσκι να φτάσει πρώτα στο Μπάιντεν, λένε, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια των Αμερικανών να προδώσουν την Ουκρανία στους Ρώσους.

Αυτό όμως δεν προοριζόταν να συμβεί. Μιλώντας τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτό το καλοκαίρι, αφού ο Μπάιντεν συναντηθεί με τον Πούτιν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου. Προφανώς, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε ότι η διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία υπερισχύει της διατήρησης της ευτυχίας της Ουκρανίας - μια μη παράλογη θέση δεδομένου ότι η Μόσχα έχει σχεδόν 1.500 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, ενώ η Ουκρανία δε διαθέτει ούτε μία. Η ασφάλεια του κόσμου τείνει να εστιάζει το μυαλό σε αυτό που είναι πραγματικά προτεραιότητα.

Σε ένα άλλο χτύπημα για τον Zelensky, η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκατέλειψε επιτέλους την εκστρατεία της για σαμποτάρισμα του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία. Προς το παρόν, η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός παλιού σοβιετικού συστήματος αγωγών που διατρέχει την Ουκρανία και πληρώνει στο Κίεβο περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το προνόμιο. Το Κίεβο φοβάται ότι, μόλις τεθεί σε λειτουργία ο νέος υποβρύχιος αγωγός, η Ρωσία θα είναι σε θέση να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της χώρας, στερώντας της έτσι από τα απαραίτητα μετρητά.

Για αυτόν τον λόγο, ο Ζελένσκι και οι σύμμαχοί του πιέζουν τους Αμερικανούς να αποτρέψουν την ολοκλήρωση του αγωγού. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση Trump επέβαλε πολλές κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση του Μπάιντεν παραιτήθηκε από τις κυρώσεις αυτές για την κύρια γερμανική εταιρεία που εμπλέκεται, πράγμα που δίνει στον αγωγό ένα πράσινο φως για ολοκλήρωση. 

Αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μια αναγνώριση της πραγματικότητας: Ο Nord Stream 2 επρόκειτο να ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από το τι έκανε η Αμερική. Έτσι, δεν είχε νόημα οι ΗΠΑ να υποβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το Βερολίνο περισσότερο από ό,τι ήδη ήταν. Δεδομένης της επιλογής μεταξύ της καλής θέλησης της πλούσιας και ισχυρής Γερμανίας από τη μία πλευρά, ή της αδύναμης και φτωχής Ουκρανίας από την άλλη, ήταν αρκετά προφανές με ποιον θα συνέπλεε η Ουάσιγκτον. Η μόνη έκπληξη ήταν ότι χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να συμβεί.

Ρίχνοντας αλάτι στην πληγή, ο Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώτο τμήμα του αγωγού είχε ολοκληρωθεί. Αυτές οι ειδήσεις προκάλεσαν τον Zelensky θυμό. Μιλώντας στον ιστότοπο ειδήσεων Axios, παραπονέθηκε ότι «μπερδεύτηκε» και «απογοητεύτηκε» από την αμερικανική απόφαση να παραιτηθεί από τις κυρώσεις για το έργο. Ήταν «θετικός» ότι η Αμερική θα μπορούσε να σταματήσει την κατασκευή αν το ήθελε, είπε. Ο Ζελένσκι θύμισε επίσης το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν του είπαν για την απόφασή τους και ότι έπρεπε να το μάθει από μια ενημέρωση τύπου του Λευκού Οίκου. «Πόσες ζωές της Ουκρανίας κοστίζει η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας;» ρώτησε.

Τα σχόλια του προέδρου της Ουκρανίας αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αφέλεια. Φαίνεται ότι πραγματικά πίστευε και τα δύο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παντοδύναμες και πως οι Αμερικανοί θα δώσουν προτεραιότητα στις σχέσεις με το Κίεβο σε σχέση με τις σχέσεις με τη Μόσχα και το Βερολίνο. Τώρα μαθαίνει με τον σκληρό τρόπο ότι στη διεθνή πολιτική, όπως είπε ο Θουκυδίδης, «οι ισχυροί κάνουν ό,τι θέλουν, και οι αδύναμοι υποφέρουν όπως πρέπει».

Εάν το επεισόδιο λειτουργήσει ως αφύπνιση για την κυβέρνηση του Ζελένσκι, αυτό θα είναι καλό. Για πολύ καιρό, οι ηγέτες της Ουκρανίας έδωσαν την εντύπωση ότι ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο η Δύση θα ωθήσει εν ευθέτω χρόνω τη Ρωσία να εγκαταλείψει οποιαδήποτε υποστήριξη για την εξέγερση στο Ντονμπάς με μια εκστρατεία μαζικής οικονομικής, στρατιωτικής και διπλωματικής πίεσης. Αυτό το όραμα έχει δημιουργήσει μια απροθυμία στο Κίεβο να κάνει τις παραχωρήσεις που απαιτούνται για την ειρήνη στο Ντονμπάς βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ II του Φεβρουαρίου 2015, ιδίως τη χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Ως αποτέλεσμα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαιώνιση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Για να είμαστε δίκαιοι με τον Zelensky, οι Αμερικανοί έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να ενθαρρύνουν τη φαντασία πως η Ρωσία μπορεί να πιεστεί να παραδοθεί. Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του με το Axios, ο Μπάιντεν του είχε προσφέρει "άμεσα μηνύματα" ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να μπλοκάρουν τον αγωγό [Nord Stream 2]. Αυτό είναι εύλογο. Ταιριάζει σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς στο οποίο η Ουάσιγκτον οδήγησε την κυρίαρχη ελίτ του Κιέβου να πιστεύει πως θα στηρίξει τη χώρα ό,τι κι αν γίνει, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να αγνοήσει τη Συμφωνία του Μινσκ.

Κατά συνέπεια, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Zelensky αισθάνεται προδομένος. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραπλανήσει τους ηγέτες της Ουκρανίας να σκεφτούν ότι θα ξεπεράσει τα πάντα για λογαριασμό της χώρας. Σε έναν εξωτερικό παρατηρητή, αυτό δεν ήταν ποτέ εύλογο. Αλλά στον απελπισμένο κόσμο της ουκρανικής πολιτικής, μπορεί να έχει εμφανιστεί διαφορετικά. Η φούσκα του Κιέβου από καιρό χρειάζεται έκρηξη. Στο βαθμό που η καταστροφή του Nord Stream 2 το έκανε αυτό, ήταν παράδοξα μια μάλλον καλή εβδομάδα για την Ουκρανία - ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται ο Zelensky ή οι υποστηρικτές του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail