Η..."φίλη γείτονας" Τουρκία χορηγεί υπηκοότητα σε πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα

Freepen.gr - Η Άγκυρα έχει παραχωρήσει την τουρκική υπηκοότητα στον πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα, Σύριο υπήκοο Μανάρ Αλ-Σάμι, δήλωσε η δημοσιογράφος Lindsey Snell το Σάββατο.

«Καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί συνεχίζουν να μιλούν για απέλαση Σύριων προσφύγων στη Συρία, ο πρώην διοικητής της Αλ Κάιντα Μανάρ Αλ Σάμι παίρνει τουρκική υπηκοότητα», έγραψε η γνωστή δημοσιογράφος στο Twitter.

Η Τουρκία έχει από καιρό κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Μετονομάζοντας μια σειρά συριακών φατριών όπως τον Εθνικό Στρατό της Συρίας (SNA), φέρεται να έχει ενσωματώσει ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες σε αυτόν.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει την ίδρυση την Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μιας ομάδας που είναι γνωστό ότι έχει ενσωματώσει μαχητές από το Μέτωπο Nusra, κατά πολλούς είναι η ίδια οργάνωση με άλλο όνομα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Τον Ιανουάριο, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, δύο από τους οποίους ήταν Τούρκοι Γερμανοί πολίτες, κατηγορούμενοι ότι ζήτησαν οικονομικές δωρεές στην Ευρώπη για τη Συριακή μαχητική ομάδα Tahrir al-Sham, ανέφερε τότε η Deutsche Welle.

«Η HTS, είναι ένα asset της τουρκικής ΜΙΤ και ενισχύεται από αυτήν», ανέφερε ο Nicholas Heras, ανώτερος αναλυτής και επικεφαλής του προγράμματος για τον αυταρχισμό στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Πολιτικής του Newlines, τον Απρίλιο.

«Η HTS είναι κυριολεκτικά ο μόνος τοπικός παίκτης της Συρίας που μπορεί να ελέγξει το Idlib με χαμηλό κόστος για την Τουρκία. Η Τουρκία και αυτή η συριακή ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα έχουν συμβιωτική σχέση και η HTS είναι ένα πλεονέκτημα για την Άγκυρα », δήλωσε ο Heras στο Ahval. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail