Δε δικαιολογείται αμεριμνησία στις επαφές με τους Τούρκους

Με αφορμή το στημένο παιχνίδι του Τατάρ στον πρωθυπουργό στο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, θυμήθηκα κάτι ανάλογο που μας είχαν στήσει οι Τούρκοι σε επίσημη πρόσκληση του Α/ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία. 

υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Το 2006, η Ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τουρκία συνοδεύοντας τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Χηνοφώτη, που είχε προσκληθεί επίσημα από τον τότε Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ. Το πρόγραμμα ήταν το τυπικό πρόγραμμα πρωτοκόλλου για ανάλογες επισκέψεις, με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, με επίσκεψη στο Μουσείο του όπου η πτέρυγα με τα εκθέματα από τις Ελληνοτουρκικές συγκρούσεις ήταν κλειστή (για να μην δούμε την διαστρέβλωση της ιστορίας όπως παρουσιάζεται – είδα τα εκθέματα σε άλλη στιγμή και γι αυτό μιλάω για διαστρέβλωση), με επίσημες συνομιλίες και εθιμοτυπικές επισκέψεις. 

Είδαμε όμως πλήθος διαστρεβλώσεων και ανακριβειών σε όλα τα άλλα μουσεία που επισκεφτήκαμε, όπου ήταν προφανής η προσπάθεια να συνδεθεί με αοριστία, θολούρα και ανακριβείς αναφορές η Τουρκική παρουσία με κάθε τι ιστορικό προϋπήρχε στην περιοχή, από τους Χάττι και τους Χουρρίτες, τους Ασσύριους, τους Χετταίους τους Φρύγες τους Κιμμέριους, τους Λυδούς, τους Οδρύσσες, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Στο πρόγραμμα υπήρχε και μία τιμητική πρόσκληση (έτσι φαινόταν) στον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, να απονείμει τα πτυχία αποφοίτησης της Τουρκικής Στρατιωτικής Σχολής Πολέμου στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές, αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού.

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, μια σπίθα ανησυχίας τριβέλιζε το μυαλό μου σε σχέση με αυτήν την πρόσκληση. 

Με δεδομένο ότι και στο παρελθόν μας είχαν συνηθίσει σε εκδηλώσεις αβρότητας (π.χ. ήξεραν ότι έχω γενέθλια σε μία επίσημη επίσκεψη σε συζητήσεις για τα ΜΟΕ και οργάνωσαν μικρό πάρτυ στο Τουρκικό ΓΕΕΘΑ για να τα γιορτάσουμε, με την παρουσία και του τότε Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ), η πρόσκληση για την απονομή των πτυχίων δεν έμοιαζε να παρουσιάζει κάτι επικίνδυνο.

Όμως δεν επαναπαυθήκαμε! 

Ζητήσαμε όλο το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης από τους ακολούθους και μαζί και την λίστα με τα ονόματα των αποφοιτούντων, για να κάνουμε δήθεν πρόβες και να προετοιμασθεί ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ώστε να μην μπερδευτεί με τα ονόματα κατά την ώρα της απονομής!

Και φευ!!! Τι ανακαλύψαμε;;;

Ότι ανάμεσα στους αποφοίτους Τούρκους αξιωματικούς (πέραν μερικών Πακιστανών) υπήρχαν και 5 απόφοιτοι Τουρκοκύπριοι αξιωματικοί, στελέχη του στρατού κατοχής.

Η μπαμπεσιά σε όλο της το μεγαλείο!!!

Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ με ψυχραιμία αντιμετώπισε την κατάσταση και ακύρωσε την εκδήλωση για λόγους υποχρεώσεων στην Ελλάδα επισπεύδοντας το ταξίδι επιστροφής.

Έκτοτε ήμασταν πάντα σε κατάσταση εγρήγορσης σε κάθε εκδήλωση και επαφή με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που μας ξαναβγήκε σε καλό και μας προστάτευσε και σε άλλες περιπτώσεις που θα τις εκθέσω σε δεδομένη ευκαιρία.

Ελπίζω να πήραν το μάθημά τους όσοι στελεχώνουν την αντιπροσωπεία μας σε διεθνείς εκδηλώσεις, και να μην επαναπαυθούν πάλι εκθέτοντας τον πρωθυπουργό και την χώρα με την αμεριμνησία τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail