Piero Messina - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει το επίκεντρο των ισραηλινών στρατηγικών συμφερόντων κατά την τελευταία δεκαετία. Για την πολιτική του Τελ Αβίβ είναι στροφή 180 μοιρών. Βασικό πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι η «οιονεί συμμαχία» με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Eastmed Gas Forum που ιδρύθηκε στο Κάιρο είναι μόνο το ορατό μέρος αυτής της στρατηγικής. Το Φόρουμ βασίζεται στην υποστήριξη της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας φυσικός σύμμαχος αυτής της πορείας.

Ιστορικά, το Ισραήλ δεν είχε συλλάβει ποτέ την Ανατολική Μεσόγειο ως βασικό στρατηγικό χώρο. Για το απλό γεγονός ότι αυτή η περιοχή δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για το Τελ Αβίβ. Το σενάριο άλλαξε με την ανακάλυψη φυσικού αερίου από το Ισραήλ στον βυθό της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης της Μεσογείου. Αλλά όχι μόνο. Η νέα ισραηλινή στρατηγική εξαρτάται επίσης από την ανάγκη λήψης αφαλατωμένου νερού από τη Μεσόγειο και οι εντάσεις με το Ιράν έχουν επίσης εξαπλωθεί στο θαλάσσιο χώρο.
Η αλλαγή της πορείας έγινε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με μια σταδιακή προσέγγιση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό συστατικό αυτού του νέου στοιχείου των σχέσεων μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ είναι επίσης η κοινή ανησυχία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια διπλωματική διάσπαση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας: μια διαδικασία απόστασης που ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία. Όλες οι συνέπειες πρέπει να ανακαλυφθούν. Η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ παρέμεναν πάντα ουσιαστικά ουδέτερες, βάσει αυτής της «αρχής της επίγειας σύνδεσης» στη βάση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, που κατατάσσονται από διεθνείς αναλυτές ως «ενεργειακή εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου», θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση στην περιοχή. Ένας κίνδυνος που εξηγείται από τον Oded Eran, Ανώτερο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ και πρώην πρεσβευτή στην Ιορδανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναφέρει: δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από τις διαφορές σχετικά με την οριοθέτηση εθνικών αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ), μια μακρά πολιτική, εδαφική και οικονομική σύγκρουση που απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου και προκαλεί ενόχληση στην περιφερειακή βιομηχανία φυσικού αερίου».
Καλύτερα να προετοιμάζεσαι για πόλεμο
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ εξελίσσονται επίσης γρήγορα: τον Απρίλιο του 2021, υπογράφηκε συμβόλαιο 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία και διαχείριση ενός αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από μέρος της Elbit Systems. Η σύμβαση έχει διάρκεια 22 ετών. Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών άμυνας μεταξύ των δύο χωρών. Έχουν επίσης υπογραφεί συμφωνίες χρηματοδοτικής μίσθωσης και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προγραμματίζονται να είναι συχνότερες.