Η Γαλλία αρχίζει να κλείνει το μάτι και να στέλνει σήματα στην Τουρκία

Freepen.gr - Υπάρχει μια «λεκτική εκεχειρία» μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας μετά από μήνες αντιπαραθέσεων που τέντωσαν τις σχέσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ανέφερε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, κι ενώ οι διαφορές τους είχαν κλιμακωθεί τόσο με τον πόλεμο στη Λιβύη όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ .

Ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian είπε στην τηλεόραση της BFM ότι χαιρέτισε την αλλαγή του τόνου, αλλά προσέθεσε πως πρέπει να ταιριάζει με πιο συγκεκριμένα βήματα από την Άγκυρα.

«Υπάρχει ένα είδος λεκτικής κατάπαυσης του πυρός. Αυτό είναι καλό, αλλά δεν είναι αρκετό», είπε.

«Η προφορική κατάπαυση του πυρός δεν σημαίνει πράξεις και περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει σε ευαίσθητα θέματα», είπε, επικαλούμενος τη Λιβύη, τη Συρία και επίσης την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Γαλλία έχει υποστηρίξει Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Le Drian είπε επίσης ότι η Γαλλία ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη Λιβύη συμπληρώνοντας πως

«Θα δούμε αν ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αλλάξει κάτι περισσότερο από τα λόγια του αλλά και τις ενέργειές του»

Ωστόσο, υπήρξαν προσωρινά σημάδια μείωσης των εντάσεων τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας σε μια εποχή αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που επιδεινώνονται από την πανδημία του COVID-19, υπογραμμίζει το Arab Weekly.

Σε μια άλλη ένδειξη της απόψυξης των διμερών σχέσεων, η Γαλλία αυτή την εβδομάδα αφαίρεσε την Τουρκία από τον κόκκινο κατάλογο των χωρών, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους Γάλλους τουρίστες να κάνουν διακοπές εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail