Η Τουρκία εξευτελίζει τη Λιβύη: Καλοβλέπει τα πετρέλαια και το αέριό της με το Αζερμπαϊτζάν!

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να συνεργαστεί με την Άγκυρα στον τομέα των πετροχημικών βιομηχανιών στη Λιβύη. Σε μια κίνηση που οι παρατηρητές βλέπουν ως σαφή πρόκληση στην επιθυμία της διεθνούς κοινότητας να απομακρύνει όλες τις ξένες δυνάμεις και να περιορίσει τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν πυροδότησαν εκτεταμένο θυμό στη Λιβύη, «μίλησε για τη Λιβύη σαν να ήταν ένα έδαφος υπό την κυριαρχία της χώρας του, με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψε το 2019 με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και άλλες που υπέγραψε η σημερινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) », είπε ένας παρατηρητής.

Κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να εργαστούν στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Τουρκία, τη Λιβύη ή σε άλλες χώρες και μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διύλισης πετρελαίου.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν σχέδια να εξερευνήσουν από κοινού για αέριο και πετρέλαιο σε περιοχές όπως ο Εύξεινος Πόντος, απάντησε: «ακριβώς όπως είμαστε μαζί στο TAP [Trans Adriatic Pipeline] και στο TANAP [Trans-Anatolian Gas Pipeline] , μπορούμε να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα με τον αγαπητό μου φίλο, Ilham Aliyev στη Λιβύη».

Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση της κυριαρχίας πολλών χωρών στη Μέση Ανατολή, στοχεύει στην ενίσχυση της συμμαχίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας την εξουσία του στη σύγκρουση του με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα Independent Arabia ανέφερε σε δημοσίευση ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου κοντά στην πόλη Nakhichevan.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι αυτό θα σήμαινε το άνοιγμα μιας απευθείας γραμμής μεταξύ της Άγκυρας και των τουρκικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία στα ανατολικά, με τα οποία η Άγκυρα πάντα προσπαθούσε να επιβεβαιώσει την κοινή εθνοτική της σχέση. Αυτό έρχεται ως μέρος του νεο-οθωμανικού πλαισίου που φιλοδοξεί να επεκταθεί ανατολικά στην Κεντρική Ασία και νότια μέσω της Μέσης Ανατολής.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν αντικατοπτρίζουν την επιμονή της Τουρκίας στο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», παρά την εκτεταμένη διεθνή πίεση σε αυτόν να σεβαστεί την κυριαρχία των γειτόνων του μετά από χρόνια κακοποίησης, σύμφωνα με την Independent Arabia.

«Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, είμαστε περήφανοι που υψώνουμε τη λαμπρή τουρκική σημαία σε όλες τις θάλασσές μας. Αναγνωρίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε κάθε περιοχή των 462.000 τετραγωνικών μέτρων της Γαλάζιας Πατρίδας μας », είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την ομιλία του στην Τουρκική Εθνική Ημέρα τον Οκτώβριο του 2019.

Οι προσκλήσεις του Ερντογάν στο Μπακού ήρθαν λίγες μέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ για τη Λιβύη, η οποία σίγουρα θα συζητήσει τη φύση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη, και τους Σύριους μισθοφόρους που παραμένουν στη δυτική Λιβύη.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτές οι προσκλήσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο τραπέζι του Βερολίνου, ειδικά επειδή η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος της Αρμενίας, δε θα δεχτεί έναν τέτοιο άξονα. Ως εκ τούτου, η Μόσχα θα κινητοποιήσει τη διεθνή βούληση ενάντια στην Άγκυρα για να περιορίσει την επιρροή της στην Τρίπολη και να απομακρύνει τις δυνάμεις και τους μισθοφόρους της.

Εάν η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, η Najla Al-Mangoush καταφέρει να κινητοποιήσει μια διεθνή συμφωνία για την «Πρωτοβουλία Σταθερότητας της Λιβύης», η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, η εξουσία του Ερντογάν θα περιοριστεί στην Τρίπολη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail