Αιγύπτιοι εξόριστοι φοβούνται ότι η Τουρκία θα τους στείλει πακεταρισμένους στο Κάιρο

rus-burkhanov / Pixabay
Freepen.gr - Οι Αιγύπτιοι που ζουν ως πολιτικοί εξόριστοι στην Τουρκία φοβούνται ότι ενδέχεται να απελαθούν στην Αίγυπτο καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν τη διαδικασία επαναπροσέγγισης, ανέφερε τη Δευτέρα το Middle East Eye (MEE) που διάκειται φιλικά στην Αγκυρα και το ΑΚΡ.

Το MEE πήρε συνέντευξη από αρκετά μέλη της αιγυπτιακής εξόριστης κοινότητας στην Τουρκία και διαπίστωσε πως συναισθήματα φόβου και άγχους δημιουργούνται καθώς παρακολουθούν την Άγκυρα να επιδιώκει θερμότερους δεσμούς με το Κάιρο. Το MEE είπε ότι ένα σύνολο πολιτικών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και δημοσιογράφων είναι μεταξύ των τριάντα τριών χιλιάδων Αιγυπτίων που έχουν μετακομίσει στην Τουρκία για να αναζητήσουν καταφύγιο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013, το οποίο έφερε τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην εξουσία.

«Πιστεύω ότι η αξία της νεολαίας δεν είναι τόσο πολύτιμη όσο τα οικονομικά ή στρατηγικά οφέλη που μπορεί να κερδίσει η Τουρκία από τη συμφιλίωση», είπε ένας εξόριστος που μίλησε με το όνομα Amr στο MEE.

Πολλοί από τους Αιγύπτιους στην Τουρκία δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα και έχουν εμποδίζονται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση κάθε φορά που επιχειρούν να αποκτήσουν βασικά έγγραφα ή να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους. Το MEE αναφέρει ότι ορισμένοι από αυτούς τους εξόριστους αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την Τουρκία λόγω του περιορισμένου νομικού καθεστώτος τους και φοβούμενοι ότι θα παραδοθούν στην Αίγυπτο του Σίσι.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν τους χρησιμοποιεί, όπως ακριβώς τους Ουιγούρους (που είναι και πραγματικοί Τούρκοι και όχι γηγενείς εξισλαμισμένοι), ως διαπραγματευτικό χαρτί ή ακόμη καλύτερα αντάλλαγμα, αν αυτό που θα του δοθεί, θα είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί τους σκοπούς του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail