Συζητούν τα τετριμμένα στο Κυπριακό, αλλά στο τέλος μένουν τα τετελεσμένα που επιβάλλει η Τουρκία

ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξελλες epa09298634 ΕΡΑ/ARIS OIKONOMOU / ΡΟΟL
Το Κυπριακό «μεταφέρεται» σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει, ως γνωστό, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Από: hellasjournal.com - ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ

Το ραντεβού με τον τελευταίον προέκυψε την υστάτη, καθώς έθεσε επιμόνως αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς έγινε γνωστή η συνάντηση του Γ.Γ. με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Προφανώς ο κ. Γκουτέρες θα ακούσει, για μια ακόμη φορά, τις εκατέρωθεν απόψεις, τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω, κατέγραψε η απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία βρισκόταν στην Κύπρο την περασμένη Τρίτη. Αυτό που συνηθίζεται μετά από τέτοιες επαφές, κυρίως του Γενικού Γραμματέα, είναι να γίνονται γενικές αναφορές για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Εκτός κι εάν υπάρξει, ως εκ θαύματος, ανατροπή των δεδομένων. Κάτι, που δεν αναμένεται να γίνει.

Η κινητικότητα, κυρίως μια εν εξελίξει διαδικασία, μπορεί να λειτουργήσει μερικές φορές αποτρεπτικά σε κινήσεις επιβολής. Σήμερα, ωστόσο, βρισκόμαστε ενώπιον κάποιων δεδομένων, που δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψη:

  • Η τουρκική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών, την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Τούτο τέθηκε στην άτυπη Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη ( 27-29 Απριλίου) και αποτελεί τον βασικό άξονα πολιτικής της τουρκικής πλευράς.
  • Η κατοχική Τουρκία προχωρεί βαθμηδόν στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Έχουν ήδη προχωρήσει σε ασφαλτόστρωση των δρόμων στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με κάμερες και αποκατάστασης του συστήματος τηλεπικοινωνιών και παροχής νερού. Περαιτέρω συνεχίζονται εργασίες κατά μήκος της παραλίας. Όλα θα είναι έτοιμα όταν θα επισκεφθεί παράνομα τα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, το 1974, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  • Η Άγκυρα επιχειρεί να καταστήσει στρατιωτικό ορμητήριο την κατεχόμενη περιοχή, για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή με απώτερο στόχο τον έλεγχο της.

Χθες ο Τατάρ αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, έσπευσε να αναφέρει πως θα προσπαθήσει, να… δείξει «ίσως πώς μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Αυτός ο αγώνας, η προσπάθεια, θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Αυτά, μεταξύ άλλων, διαμορφώνουν το παζλ των δεδομένων στην Κύπρο. Αυτά θα πρέπει προφανώς να συζητηθούν στις σημερινές χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ.

Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσει από την ελληνική πλευρά είναι πως δεν συζητά στη βάση των νέων τετελεσμένων, που επιβάλλει η Τουρκία με βάση τους ευρύτερους σχεδιασμούς της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτό θα έπρεπε να το ξεκαθάριζε ο Γενικός Γραμματέας, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail