Η Τουρκία παραβιάζει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας - Ανάλυση

TASS
Freepen.gr - Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και η επέκταση του αποτυπώματός της στην περιοχή της Κασπίας και πιο μακριά, πατά ουσιαστικά τα δάχτυλα της Ρωσίας, η οποία φιλοξενεί αρκετές σημαντικές μειονότητες τουρκοφώνου, έγραψε ο Aslan Doukaev, ειδικός για θέματα του Βόρειου Καύκασου, για το think tank, Jamestown Foundation με έδρα την Ουάσινγκτον.

Επισημαίνοντας την αναπτυσσόμενη συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και τη «Διακήρυξη της Σούσα» που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Doukaev δήλωσε ότι η «αυξανόμενη επιρροή» της Άγκυρας είναι πιθανό να εκτείνεται σε εθνικά στενές τουρκικές μειονότητες σε τουρκικές χώρες που αποτελούν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως το Ταταρστάν.

Η Διακήρυξη της Shusha, υπογεγραμμένη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αζέρο ομόλογό του Iham Aliyev, επικεντρώνεται στην αμυντική συνεργασία, στην προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, καθώς και στη δημιουργία νέων οδών μεταφοράς.

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταταρστάν, τόνισε ο Doukaev, επικαλούμενος μια δημοσίευση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνοντας ότι οι μικρότερες τουρκικές δημοκρατίες όπως οι Balkars, Karachais, Kumyks και Noghais που αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Βόρειου Καυκάσου, βλέπουν τα στρατιωτικά και πολιτικά επιτεύγματα της Άγκυρας με θαυμασμό.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Τσετσένοι, η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στον Βόρειο Καύκασο μετά τους Ρώσους, έχουν επίσης στραφεί προς την Τουρκία, αν και δεν είναι Τουρκόφωνα», δήλωσε ο αναλυτής, επισημαίνοντας το έντονο ενδιαφέρον για τις τουρκικές δραματικές τηλεοπτικές σειρές, μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της χώρας και παράλληλα διεθνές εργαλείο μαλακής ισχύος.

«Η πιθανή εστίαση της Τουρκίας στον Βόρειο Καύκασο είναι πιθανό να είναι η διεύρυνση του οικονομικού της αποτυπώματος», σύμφωνα με τον Doukaev, καθώς η χώρα εξάγει το «μαζικό πολιτισμό και το εκπαιδευτικό της σύστημα», και προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση στα ισλαμικά της ιδρύματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail