Φρεγάτες ΠΝ: «Σπάει» στα τρία το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» - Έρχονται τρεις αυτόνομες συμβάσεις

 

Παράταση ως το φθινόπωρο για την απόκτηση των 4 νέων πολεμικών πλοίων αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου n Ποια είναι η τελική εξάδα που προκρίθηκε από συνολικά 9 «υποψηφιότητες». Στα χέρια του πρωθυπουργού η short list.

Από: newpost.gr

Ολιγόμηνη παράταση φαίνεται πως παίρνει η τελική απόφαση για τις τέσσερις καινούργιες φρεγάτες που θα επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό για την ανανέωση του Στόλου.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν καταλήξει στην εξάδα των προτάσεων που θα συνεχίσουν να αξιολογούνται από συνολικά 9 «υποψηφιότητες». Και εκτιμάται ότι τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου θα είμαστε κοντά στην οριστική επιλογή.

Την ίδια ώρα, Πεντάγωνο και Μαξίμου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρεις αυτόνομες συμβάσεις για τις φρεγάτες: Η πρώτη θα αφορά την προμήθεια 4 νέων φρεγατών. Η δεύτερη τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Και η τρίτη τα λεγόμενα πλοία «ενδιάμεσης λύσης», τις δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που θέλει να χρησιμοποιεί το Ναυτικό έως ότου αποκτήσει τις καινούργιες. Αρχικά το υπουργείο Αμυνας είχε αποφασίσει ένας «ανάδοχος» να τα προσφέρει όλα ως λύση «πακέτο»: Δηλαδή 4 νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, πλοία ενδιάμεσης λύσης. Τελικά, κρίθηκε προτιμότερο και για εξοικονόμηση χρόνου και γιατί κάποιοι μπορεί να προσφέρουν καλές μεταχειρισμένες φρεγάτες αλλά όχι τόσο καλές λύσεις για καινούργια πλοία, οι διαδικασίες να «σπάσουν» σε τρεις αυτόνομες συμβάσεις.

Πάντως, βασικό προαπαιτούμενο στη σύμβαση της προμήθειας των 4 νέων φρεγατών παραμένει η ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων σε ελληνικό ναυπηγείο προκειμένου να ενισχυθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Μόλις προ ημερών εξάλλου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αγοράσουμε πλοία από μια «Α» χώρα, φρεγάτες «ενδιάμεσης» από μια «Β» και μια «Γ» να μας αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ. Ηδη δε οι επαφές για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων έχουν ξεκινήσει και οι ολλανδικές φρεγάτες έχουν ξεχωρίσει για την «ενδιάμεση λύση».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για την πρόσκτηση των νέων φρεγατών. Στο Μαξίμου ήταν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης που παρουσίασε και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί καθώς και τις απαιτήσεις του Ναυτικού, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Οπως τονίζεται, η ενημέρωση στον Πρωθυπουργό ήταν επιβεβλημένη λίγα 24ωρα πριν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου είναι πολύ πιθανόν στις επαφές του να έχει συζητήσεις και για το θέμα των φρεγατών.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στη σύσκεψη δεν ελήφθη κάποια απόφαση αλλά έγινε γνωστό ποιες χώρες συνεχίζουν στην «κούρσα» για την τελική επιλογή. Συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις ακόλουθες χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισπανία και μία δεύτερη πρόταση από τη Γερμανία τέθηκαν εκτός συνέχειας είτε λόγω μεγάλου κόστους είτε διότι δεν ικανοποιούσαν κάποιες απαιτήσεις του Ναυτικού, ενώ άλλες δύο προτάσεις από Ν. Κορέα και μία δεύτερη από Αμερική αποκλείστηκαν ως εξαιρετικά αδύναμες. Για την εξάδα των «μνηστήρων» που θα συνεχίσουν να αξιολογούνται τα πάντα είναι ανοιχτά, όπως σημειώνουν στο «Πεντάγωνο».

Εκτιμούν εξάλλου ότι οι έξι «υποψήφιοι» έχουν το περιθώριο να βελτιώσουν κι άλλο τις προτάσεις τους αλλά και να μειώσουν το τίμημα των προσφορών τους. Και ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι η λίστα να μικρύνει κι άλλο και να πάμε στην τελική τριάδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail