Ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα σταματήσει μόνο εάν η Τουρκία πληρώσει πραγματικό κόστος

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραλία της Χρυσής Ακτής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου η οποία άνοιξε για χρήση από κόσμο, Κυριακή 6 Ιουνίου 2021. Οι εργασίες στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου συνεχίζονται εντατικά με πολλά έργα υποδομής σε εξέλιξη. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Ανήμερα της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε τα «εγκαίνια» για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Από: hellasjournal.com - Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ήταν η αρχή για τον εποικισμό της κατεχόμενης αυτής περιοχής της πόλης των Βαρωσίων. Έκτοτε η κατοχική δύναμη συνέχισε τις εργασίες, τις διορθώσεις κτιρίων, δρόμων, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχή. Το χθεσινό ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι ξεκάθαρο σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας:
 
  • «Το κομμάτι της παραλίας που θα ανοιχθεί είναι αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2020 και έφαγε μαζί με το ζεύγος Τατάρ στο κιόσκι που ειδικά κατασκευάστηκε για εκείνη την επίσκεψη. Το κιόσκι βρίσκεται ακόμη εκεί.

Στον διάδρομο που έχει κατασκευαστεί προς την παραλία έχουν φυτευτεί φοίνικες ενώ δεξιά κατασκευάστηκε και αναψυκτήριο – καντίνα που ακόμη δεν λειτουργεί. Στην παραλία έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με κρεβατάκια θάλασσας. Ο χώρος είναι προσβάσιμος αλλά όχι προς χρήση….»


Όταν πήγε ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο και στήθηκε εκείνη η φιέστα, που είχαμε παρακολουθήσει τον περασμένο Νοέμβριο, προφανώς και γνωρίζαμε πως η κατοχική Τουρκία θα προχωρούσε μέχρι τέλους. Δεν ήταν μπλόφα, δεν ήταν απειλή. Ήταν μια κίνηση καλά σχεδιασμένη, που έχει σχέση με τις ευρύτερες επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας.

Από τότε, έγιναν καταγγελίες, τις οποίες η Άγκυρα δεν λαμβάνει ποσώς υπόψη καθώς δεν έχει κόστος. Από τότε, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη( 27-29 Απριλίου).

Στην περίοδο μέχρι την άτυπη Πενταμερή, από την οποία ειρήσθω εν παρόδω το μόνο που προέκυψε ήταν η επίσημη κατάθεση της τουρκικής πρότασης για λύση κρατών, ακούστηκαν πολλά. Τόσο από τρίτους όσο και από το εσωτερικό. Λεγόταν, λοιπόν, πως εάν δεν προσερχόταν η ελληνική πλευρά στη Διάσκεψη, η Τουρκία θα προχωρούσε στον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Όλα αυτά τα ερωτήματα ετίθετο, κυρίως από όσους- στο εσωτερικό- έχουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση στο Κυπριακό. Να λέμε σε όλα «ναι», έστω κι αν δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Τι έγινε; Και πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη και η Αμμόχωστος θα εποικιστεί. Κι αυτό επειδή δεν υπήρξαν επί της ουσίας αποτρεπτικές κινήσεις. Απόρροια τούτου η κατοχική δύναμη να προχωρεί κανονικά και ανενόχλητα. Δεν μπορεί να συγκαλείται- είναι στο πρόγραμμα και νέα- Διάσκεψη και να βρίσκονται σε ισχύ τα τετελεσμένα, που επιβάλλει η Άγκυρα.

  • Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως δεν θα αποδεχθεί αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε.- Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Το είπε εκ του ασφαλούς, γιατί και οι άλλοι εταίροι μας διαπιστώνουν πως δεν μπορούν- αν και το θέλουν μερικοί- να γεμίσουν με… δώρα την κατοχική δύναμη.

Το μόνο χαρτί που έχει στα χέρια της είναι να υπάρξουν κινήσεις που θα προκαλούν κόστος στην κατοχική δύναμη. Μπορεί να γίνει αυτό; Να γίνει μια νέα προσπάθεια μετά που θα τύχουν επεξεργασίας πολλά και διάφορα μέτρα. Διαφορετικά θα παρακολουθούμε την επιβολή νέων τετελεσμένων από την Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail