Η Τουρκική Επίθεση Φιλίας στην Αίγυπτο - Οι Στόχοι και οι Προοπτικές της

Συνέντευξη Καθηγητού του Πανεπιστημίου Καΐρου και Αρθρογράφου της εφημερίδας Αλ Αχράμ

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Η επίσκεψη τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο απασχόλησε το πρωινό δελτίο ειδήσεων του δικτύου Ρ.Τ. στο Παρίσι , με συνέντευξη του αρθρογράφου της Αλ Αχράμ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου Χισάμ Μουράντ (Hicham Murad).

Σε ερώτηση για τα κίνητρα αυτής της αιφνίδιας μεταστροφής των αισθημάτων της Άγκυρας απέναντι στο Κάιρο, ο κ. Μουράντ την απέδωσε βασικά στην επιδίωξη της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στην ομάδα των μεσογειακών χωρών που συνδιαλέγονται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου και στην διευκόλυνση που πρόσφερε το γεγονός ότι το Κατάρ γεφύρωσε τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία και την παράταξη των αραβικών χωρών που αποστρέφονται το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Για τα θέματα που προβλέπει πως θα συζητηθούν στο Κάιρο, ανέφερε την Λιβύη και την επιθυμία της Τουρκίας να χαραχτεί η ΑΟΖ μεταξύ αυτής και της Αιγύπτου και να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ερώτημα εάν κατά την κρίση του η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία μπορεί να έχει επιπτώσεις στις στενές συμμαχικές σχέσεις της Γαλλίας με την Αίγυπτο, δοθείσης της γνωστής

ιδιαίτερης συμπάθειας του Γάλλου προέδρου προς τον Ερντογάν,ο καθηγητής Μουράντ είπε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήδεται των προνομιακών σχέσεων της με την Γαλλία και δεν πρόκειται να προβεί σε οτιδήποτε μπορεί να «τσαλακώσει» τις σχέσεις της με μεσογειακούς συμμάχους όπως και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ και η Ε.Ε.

Για το αν προβλέπει σύσφιγξη των τούρκο- αιγυπτιακών σχέσεων ως αποτέλεσμα της επίσκεψης και επόμενη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής Ερντογάν-Σίσυ, ο σχολιαστής της « Άλ Αχράμ» απάντησε ότι δεν βλέπει νωρίς τέτοιαν εξέλιξη και ότι ο βαθμός της αποκατάστασης των σχέσεων θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά της Αγκύρας στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, των οποίων φιλοξενεί το στρατηγείο. Ανέφερε ότι έκλεισαν μεν οι τρεις ράδιο/τηλεοπτικοί σταθμοί τους που λειτουργούσαν στην Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση αρνείται πάντα να εκδώσει τα στελέχη της οργάνωσης στην Αίγυπτο που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, η οποία παραμένει το στρατηγείο αυτής της οργάνωσης.

Αυτή την φράση διατύπωσε με τονισμένη κατηγορηματικότητα, ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail