Τι πρέπει να θυμούνται όσοι μιλούν για ωμότητες στην Τριπολιτσά

Με αφορμή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, πρόεδρος μικρού κόμματος με αμφιλεγόμενες κατά καιρούς πολιτικές θέσεις και ιδεολογικές στροφές, θεώρησε σκόπιμο να συστήσει στους Έλληνες εθνική αυτογνωσία κάνοντας σύγκριση των ωμοτήτων των Τούρκων με τα γεγονότα που επακολούθησαν της άλωσης της Τριπολιτσάς κατά την επανάσταση του 1821 και των βιαιοτήτων που διέπραξαν οι επαναστατημένοι Έλληνες. 

αντιστράτηγος ε.α.

Δεν είναι ο μόνος, καθόσον κατά καιρούς διάφοροι «καθηγητές» επικαλούνται το θέμα αυτό.

Όλοι αυτοί ας έχουν υπόψη τους τα εξής: 

Ότι ο Διονύσιος Σολωμός δεν έγραψε τυχαία τους στίχους: «Απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά…»

Ενδεικτικά: 

- Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης ο άμαχος πληθυσμός της θανατώθηκε χωρίς διάκριση. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν, ενώ οι ιδιωτικές περιουσίες έγιναν αντικείμενο αρπαγής και λαφυραγωγίας. 

- Στα σύνορα Μεσσηνίας – Αρκαδίας βρίσκεται το κάστρο της Ωριάς ή του Γαρδικίου. Το 1460 ο Μωάμεθ Β΄ μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης κατέβηκε στην Πελοπόννησο και μετά πολυήμερη πολιορκία το κάστρο παραδόθηκε. Οι Οθωμανοί έσφαξαν όλους τους κατοίκους και όσους είχαν καταφύγει εκεί, αναφέρονται στις 6.000. Έκτοτε πήρε το όνομα Κόκκαλα λόγω του μεγάλου αριθμού οστών που βρίσκονταν από τους κατοίκους μέχρι της μέρες μας. 

- Με την έναρξη της επανάστασης οι σφαγές στην Κωνσταντινούπολη ήταν πρωτοφανείς και επακολούθησε ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. 

- Η σφαγή της Χίου το 1822 είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 50,000 Ελλήνων. 

- Με την άλωση της Νάουσας το 1822, οι νεκροί και οι αιχμάλωτοι εκτιμούνται στις 5.000, την ίδια ώρα που οι κτηνωδίες των Τούρκων σε βάρος των αιχμαλώτων και των γυναικόπαιδων έγιναν άλλο ένα τραγικό μνημείο βαρβαρότητας. 

- Μετά την κατάληψη της Κάσου το 1824, οι Τουρκοαιγύπτιοι ρίχτηκαν στη σφαγή, την αρπαγή, τη λεηλασία, τους βιασμούς και σε κάθε είδους κτηνωδία, υποδουλώνοντας 2.000 γυναικόπαιδα για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

- Η καταστροφή των Ψαρών το 1824 είχε ως αποτέλεσμα από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 να δολοφονηθούν ή να πωληθούν ως σκλάβοι.

- Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου ανήμερα των Βαΐων, γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. 

- Για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, όταν ο Κολοκοτρώνης μπήκε στην Τρίπολη, αναφέρει στα απομνημονεύματα του: «Όταν εμβήκα εις την Τριπολιτσά με έδειξαν εις το παζάρι τον πλάτανο οπού εκρέμαγαν τους Έλληνας, αναστέναξα και είπα: Άϊντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάστηκαν εκεί. Και εδιέταξα και τον έκοψαν. επαρηγορήθηκα και δια τον σκοτομόν των Τούρκων.»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail