Η σύνδεση της Τουρκίας με την Κίνα τρομάζει τους Ουιγούρους

Freepen.gr - Η εμβάθυνση του φλερτ μεταξύ Τουρκίας και Κίνας θα εντείνει μόνο τα δεινά των Ουιγούρων και στις δύο χώρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αϊκάν Ερντεμίρ, πρώην Τούρκος βουλευτής και ερευνητής στο Ίδρυμα για την άμυνα των δημοκρατιών, προς το εθνικό συμφέρον.

Ο Ερντεμίρ υποστήριξε ότι παρά την προθυμία της Τουρκίας να γίνει προστάτης των καταπιεσμένων μουσουλμάνων, Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, μια χώρα που διώκει την τουρκομουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

"Αυτό προκαλεί προβλήματα στους 50.000 Ουιγούρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία καθώς και στους 12 εκατομμύρια αδελφούς τους πίσω στην Κίνα", δήλωσε ο Ερντεμίρ.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Κίνας αναπτύσσονται.με σταθερό ρυθμό. Το 2012 η Κίνα και η Τουρκία πραγματοποίησαν μια συμφωνία ανταλλαγής γουάν λίρας που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Επιπλέον, η Κίνα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 65 τοις εκατό στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες Ουιγούροι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Τουρκία, απαιτώντας από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει ισχυρότερη στάση εναντίον της Κίνας. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η τουρκική αστυνομία παρενέβη σε διαμαρτυρίες των Ουιγούρων επικαλούμενη θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, ανέφερε η αστυνομία.

Η Τουρκία υπέγραψε συνθήκη έκδοσης με την Κίνα το 2017, η οποία αφήνει ευάλωτη την Ομογένεια των Ουιγούρων της Τουρκίας.

Η εξαφάνιση μελών της διασποράς των Ουιγούρων της Τουρκίας έχει εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για την ασφάλειά τους στην Τουρκία, είπε ο Ερντεμίρ προσθέτοντας ότι πολλοί υποψιάζονται, πως το Πεκίνο είναι πίσω από τέτοια περιστατικά και ότι οι Κινέζοι έχουν πιέσει την Άγκυρα είτε να χρησιμοποιούν την τουρκική αστυνομία ή να επιτρέψει Κινέζοι πράκτορες να περιφέρονται ελεύθερα εντός των συνόρων της Τουρκίας να παρενοχλούν τους Ουιγούρους.

Ο Ερντεμίρ παρατήρησε ότι η απροθυμία ή η αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να καταδικάσει την αβυσσαλέα μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα λέει πολλά για την κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας σε μια χώρα όπου σχεδόν ολόκληρο το Έθνος υποστηρίζει τον αγώνα των Ουιγούρων.

Ο Ερντεμίρ πιστεύει ότι η Κίνα αναμένει από τον Ερντογάν να διατηρήσει τη σιδερένια λαβή του πάνω από την Τουρκία και να συνεχίσει να φιμώνει τις αντιδράσεις των Τούρκων πολιτών και των Ουιγούρων προσφύγων.

"Η εμβάθυνση της ερωτοτροπίας μεταξύ αυτών των δύο αυταρχικών καθεστώτων θα εντείνει μόνο τα δεινά των Ουιγούρων και στις δύο χώρες", δήλωσε ο Ερντεμίρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail