Αφού η Αρκούδα έδειξε τα δόντια της, η Ουκρανία υπέβαλε...αίτηση για ειρήνη;

Freepen.gr - Πρώτα, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει την περιοχή του Donbass καθώς και την Κριμαία. Στη συνέχεια μετακίνησε βαριά στρατεύματα προς τις γραμμές επαφής. Η κατάπαυση του πυρός στη γραμμή επαφής διακόπηκε πολλές φορές την ημέρα. Αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να αφαιρέσουν ένα ναρκοπέδιο κατά την προετοιμασία μιας επίθεσης.

Έγινε σαφές ότι ένας πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία ήταν πιθανό να ξεσπάσει σύντομα, σημειώνει το ΜοΑ. Ένας επιτυχημένος πόλεμος θα βοηθούσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζέλενσκι με τις συνεχώς αυξανόμενες εγχώριες κρίσεις. Ένας πόλεμος θα έδινε επίσης στις ΗΠΑ μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν "ακλόνητη υποστήριξη για την κυριαρχία της Ουκρανίας".

Η Ρωσία προχώρησε σε αρκετές προφορικές προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ ή την Κριμαία θα προκαλούσε σοβαρή ρωσική παρέμβαση. Δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ να παρέμβουν σε έναν τέτοιο πόλεμο. Αλλά συτό φάνηκε μόνο αφού η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μερικά από τα στρατεύματά της γύρω από αυτή τη λογική. Έδειξε στην ουκρανική ηγεσία ότι η ιδέα της διεξαγωγής πολέμου εναντίον μιας πυρηνικής ένοπλης υπερδύναμης δεν ήταν καλή.

Αργά χθες ξαφνικά αποφάσισε να μιλήσει για την ειρήνη (μηχανική μετάφραση):

Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέκλεισαν τη χρήση βίας για την "απελευθέρωση" του Donbass

Κίεβο, 9 Απριλίου-RIA Novosti. "Απελευθέρωση" του Donbass με τη βία θα οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους αμάχων και στρατιωτών, και αυτό είναι απαράδεκτο για το Κίεβο, δήλωσε ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ruslan Khomchak.

"Όντας αφοσιωμένο στις οικουμενικές ανθρώπινες αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, το κράτος μας θέτει τις ζωές των πολιτών του στην πρώτη θέση", ανέφερε το κέντρο Τύπου του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με τον Khomchak, οι ουκρανικές αρχές θεωρούν προτεραιότητα τον πολιτικό και διπλωματικό τρόπο επίλυσης της κατάστασης στο Donbass. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες για μια επαρκή απάντηση τόσο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης όσο και στην "επιπλοκή της στρατιωτικο-πολιτικής και στρατιωτικο-στρατηγικής κατάστασης σε όλη τη χώρα"

Ο Ζέλενσκι μίλησε για ανακωχή στο Ντόνμπας

Μόσχα, 9 Απριλίου-RIA Novosti. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε την ανάγκη για νέα εκεχειρία στο Donbass μετά την επίσκεψη στη γραμμή επαφής.

Ο αρχηγός του κράτους έγραψε στο Facebook ότι τοι πυροβολισμοί στην πρώτη γραμμή έχουν γίνει "μια επικίνδυνη ρουτίνα". "Μετά από αρκετούς μήνες παρατήρησης μιας πλήρους και γενικής κατάπαυσης του πυρός, επιστρέψαμε στην ανάγκη δημιουργίας ανακωχής", δήλωσε ο Ζέλενσκι.

Όπως τόνισε νωρίτερα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ruslan Khomchak, η χρήση βίας για την "απελευθέρωση" του Donbass είναι απαράδεκτη για το Κίεβο, καθώς είναι γεμάτη με απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και του στρατιωτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα ενισχύσουν την ομαδοποίηση των στρατευμάτων στο Donbass και στην κατεύθυνση της Κριμαίας - σε απάντηση στην "συσσώρευση" των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Φαίνεται ότι έχει έρθει η εντολή από την Ουάσινγκτον να παραιτηθεί - τουλάχιστον για τώρα. Οι αμερικανικές αναγνωριστικές πτήσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας συνεχίζονται. Θα πρέπει, επομένως, να θεωρήσουμε ότι η ξαφνική έκκληση για μια ανανεωμένη κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι ένα τέχνασμα.

Αλλά αν δεν είναι γιατί όλα αυτά επέτρεψαν να συμβούν σε πρώτο χρόνο;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail