Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει ταχύτερα κι από τον καιρό!

Freepen.gr - Οι ελπίδες και οι προσδοκίες για μερική εξομάλυνση μεταξύ Μόσχας, Ουάσινγκτον και Κιέβου που αποχώρησαν από το μονοπάτι του πολέμου ήταν σύντομες και τρεμοπαίζουν μόνο για μια στιγμή πριν σβήσουν τελείως, σχολιάζει γλαφυρά σε σχετικό δημοσίευμα το southfront.org.

Στις 13 Απριλίου, Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου για το θέμα ήταν θετική, ακόμη κι αισιόδοξη, λέγοντας ότι οι δύο συζήτησαν μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων.

Συμφώνησαν να ακολουθήσουν ένα στρατηγικό διάλογο σταθερότητας για μια σειρά από έλεγχο των όπλων και αναδυόμενα ζητήματα ασφάλειας.

Μίλησαν για την Ουκρανία, και πώς η Ρωσία πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σε απάντηση, ο Πούτιν περιέγραψε προσεγγίσεις σε μια πολιτική διευθέτηση βασισμένη στη δέσμη μέτρων του Μινσκ.

Οι ομολόγοι συμφώνησαν να συναντηθούν για συνομιλίες ένα μήνα μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδοτήθηκε από τους ισχυρισμούς του Μπάιντεν ότι ο Πούτιν ήταν "δολοφόνος".

Η κατάσταση φάνηκε να εκτονώνεται σε μεγάλο βαθμό, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μην αναπτύξουν δύο από τα πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα και, στην πραγματικότητα, τα ανακάλεσαν.

Αμέσως μετά, η διοίκηση του Μπάιντεν έκανε στροφή 180 μοιρών, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και να ανακαλεί 10 πρεσβευτές.

Κήρυξε εθνική έκτακτη ανάγκη για την υποτιθέμενη απειλή της Ρωσίας και όλες οι προσδοκίες εξομάλυνσης εξατμίστηκαν γρήγορα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε αμέσως ότι ήταν "ευχάριστα έκπληκτος" από τη θέση και των 30 κρατών του ΝΑΤΟ κατά της υποτιθέμενης επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, οι Ρώσοι πρεσβευτές κλήθηκαν από τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

Ήταν ένα ενωμένο μέτωπο, δύο πλήρεις μετατοπίσεις στη ρητορική μέσα σε μια μέρα.

Την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν είχε μια σύντομη ομιλία, εκφράζοντας την ελπίδα να καθιερώσει μια σχέση με τη Ρωσία. Ήταν ένα πολύ κλισέ κείμενο.

Απάντησε σε δύο ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτήματος σχετικά με το Nord Stream 2.

Απλώς είπε απέξω το κείμενο και έφυγε, δίνοντας τροφή σε τυχόν "συνωμοσίες" σχετικά με το αν έχει πραγματικά τον έλεγχο του δικού του πλοίου.

Ως αποτέλεσμα της αστάθειας στην αμερικανική πολιτική, η Ρωσία δήλωσε ότι σκέφτεται να ξεφορτωθεί το δολάριο ΗΠΑ.

Δεν είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις του Μπάιντεν με τον Πούτιν, κυρίως λόγω της απίστευτης υποκρισίας που εμφανίζεται μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται να οδεύει προς επιδείνωση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι ο "στρατός είναι έτοιμος", ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, αν και υπήρχαν "ορισμένα ζητήματα".

Ενώ η προσοχή της Μόσχας επικεντρώθηκε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία φέρεται να έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ειδικοί της Άγκυρας έφτασαν για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες στη λειτουργία των αεροσκαφών Bayraktar TB2.

Η 15η Απριλίου μπορεί να μείνει στη σύγχρονη ιστορία ως η ημέρα που ξεκίνησε ένας νέος πόλεμος, είτε θερμός, είτε ψυχρός.

----

Εγγραφείτε στο κανάλι της "Μέσης Γραμμής" στο Youtube

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail