Κόβει τα νερά του Ευφράτη η Τουρκία: Ξεραίνεται η ΒΑ Συρία, δύσκολη η καλλιέργεια, ελάχιστο το ρεύμα

Freepen.gr - Η μείωση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ευφράτη πριν από περισσότερο από δύο μήνες επηρέασε τον γεωργικό τομέα, ο οποίος κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των τοπικών αγορών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας για λαχανικά, επειδή μεγάλο μέρος των αγροτών εξαρτάται από το νερό του ποταμού για την άρδευση των καλλιεργειών τους, εκτός από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου ώρες τροφοδοσίας στην περιοχή μειώθηκαν λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων.

Η Τουρκία άρχισε να μειώνει τα ύδατα του ποταμού Ευφράτη από τις 27 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ευφράτη κατά μήκος της επέκτασής του στο Συριακό έδαφος, σημειώνει το πρακτορείο ΑΝΗΑ.

Σχετικά με αυτό το θέμα, ο γεωργικός μηχανικός, Μαχμούντ Αλ-Ίσσα, εξήγησε ότι η μείωση της στάθμης των υδάτων της Τουρκίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματικότητα της γεωργίας στη λεκάνη του Ευφράτη, η οποία θεωρείται ο κύριος πόρος για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του επιπέδου της Γεωργίας.

Πρόσθεσε: "η μείωση του νερού έχει επηρεάσει αρνητικά τις γεωργικές περιοχές, οι οποίες αναμένεται να είναι καλές και επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών αγορών, προκαλώντας αύξηση των τιμών των λαχανικών στις αγορές, ιδίως υπό το πρίσμα του κλεισίματος των διαβάσεων από την κυβέρνηση της Δαμασκού".

Εξήγησε ότι η μείωση της στάθμης του νερού έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους γεωργικής παραγωγής για τους αγρότες, από τις απαιτήσεις της γεωργίας, όπως η αύξηση του μήκους των σωλήνων άρδευσης και η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων ως αποτέλεσμα των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με την στάθμη του νερού.

Από την πλευρά της, η συμπρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρισμού στο Μανμπίζ, Μαχά Χατζ Αλί, δήλωσε ότι ο τουρκικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική ξηρασία στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κράτος κόβει νερό από τα συριακά εδάφη, υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ζήτησης νερού κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών.

Η Μαχά Χατζ Αλί συνέχισε την ομιλία της: "η ζήτηση για νερό έχει αυξηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η ταλαιπωρία των ανθρώπων ομοίως λόγω της έλλειψης ωρών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μειώθηκε κατά περίπου 3 ώρες την ημέρα για κάθε έξοδο, αφού τροφοδοτούσε τουλάχιστον για 10 ώρες πριν μειωθεί η στάθμη του νερού και με τη μείωση της στάθμης του νερού, η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί".

Η Μαχά υποστήριξε ότι το τουρκικό κράτος κηρύττει, μέσω της αποκοπής του νερού του ποταμού Ευφράτη, έναν "πόλεμο νερού" που στοχεύει τον συριακό λαό και αυτή η επιθετικότητα παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και συνθήκες, ειδικά τη συμφωνία του 1987 μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία ορίζει τη ροή 500 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail