Πότε θα καταλάβουμε ότι η εθνική επιβίωση απαιτεί θαλασσοκρατορία;

Οι κύριες παγκόσμιες δυνάμεις -Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ- αλλά και περιφερειακές δυνάμεις -Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία- ηγούνται της αναδυόμενης δυναμικής του θαλάσσιου ανταγωνισμού ισχύος καθώς επιδιώκουν ενισχυμένο παγκόσμιο κύρος και καθεστώς μεγάλης ισχύος. Αυτή η ώθηση για αυξημένο διεθνές κύρος έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες επενδύσεις σε στρατηγικά μέσα εθνικής ισχύος, συγκεκριμένα στα ναυτικά τους. 

Του Δημήτρη Τσαϊλά
υποναυάρχου ε.α.

Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα μια δυναμική αυξημένου ναυτικού ανταγωνισμού σε ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Θαλασσοκρατορία είναι μια έννοια που εδώ και καιρό χρησιμοποιείται στο λεξικό μας, αλλά εφαρμόζεται σπάνια σήμερα. Οι Θαλασσοκράτορες ασχολήθηκαν γενικά με την εικόνα, τη τιμή, το κύρος και τη διπλωματική επιρροή. Για αυτούς ένας στόλος ήταν η φυσική απόδειξη της εθνικής ενηλικίωσης. 

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ναυτικός έγινε ένα είδος ιδεολογίας στην οποία ο πατριωτισμός, τα οικονομικά και το συμφέρον εξωραΐζονται σε νόμιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Καθώς μια χώρα αυξάνει την οικονομία της διεθνώς, υπήρχε ανάγκη προστασίας των υπερπόντιων αγορών, καθώς και των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας που μετέφεραν εμπορικά αγαθά και θησαυρούς μιας χώρας. Όπως έγραψε κάποτε ο Julian Corbett.

Σήμερα, το ναυτικό έχει μεταμορφωθεί εν μέρει από αυτό που ήταν περισσότερο από έναν αιώνα πριν και μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω σε διεύρυνση των επενδύσεων στη ναυτική ανάπτυξη (πλοία και προσωπικό), τεχνολογίες ναυτικής ή παράκτιας άμυνας (όπλα και ικανότητες στον κυβερνοχώρο) και γενικές ναυτικές δραστηριότητες (ναυτική διπλωματία και ασκήσεις) τόσο στις περιφερειακές όσο και στις ξένες θάλασσες. Αλλά στον πυρήνα του, ναυτογενή έθνη όπως ο Ελληνισμός και ο ενθουσιασμός για το ναυτικό μας αντηχούν ακόμα και σήμερα. 

Οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου λαχταρούν για τη δημιουργία και την προβολή ενός ναυτικού που θα εμφανίζει παγκόσμια εμβέλεια, δύναμη και εθνικό ηρωισμό για να το δουν και να θαυμάσουν όλοι. Η Θαλασσοκρατορία συνδέεται επίσης με μια μεγαλύτερη ιστορική πορεία κατάστασης μεγάλης δύναμης και ναυτικής κυριαρχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail