Οι μεσογειακές δυνάμεις βλέπουν την Τουρκία ως απειλή, δεν το ρισκάρουν με την αμερικανική πολιτική

Freepen.gr - Η απόφαση της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας να μετάσχουν με το Ισραήλ σε μια σειρά ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο νωρίτερα αυτό το μήνα αντανακλά τις ανησυχίες για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε ο Ντοβ Ζακχάιμ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Ο κύριος στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 7 Μαρτίου και 12 Μαρτίου στα πλαίσια της άσκησης Noble Dina, ήταν η αναδυόμενη στρατιωτική απειλή που έθεσε το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία, έγραψε στο The Hill ο Ζακχάιμ, σήμερα ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Η Τουρκία έχει συγκρουστεί με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ενώ η Γαλλία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη χώρα για περιφερειακή επιρροή, δήλωσε ο Ζάκχαϊμ.

"Η ναυτική άσκηση τεσσάρων χωρών είναι, επομένως, μια άλλη εκδήλωση του ολοένα και πιο ασταθούς περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο",σημειώνει ο Ζάκχαϊμ. Η άσκηση σαφώς "αντικατόπτριζε την επιφύλαξη" και των τεσσάρων κρατών σχετικά με τη στάση που ενδέχεται να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές συγκρούσεις με την Τουρκία, ανέφερε.

Ο Ζάκχαϊμ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν "συμμερίζεται την επιθυμία των προκατόχων του στις διοικήσεις Ομπάμα και Τράμπ να αποφύγουν οποιαδήποτε πρόσθετη στρατιωτική συμμετοχή στη Μέση Ανατολή".

Καθώς η εστίαση της Ουάσινγκτον μετατοπίζεται περαιτέρω προς την Κίνα και τη Ρωσία, η Γαλλία επιδιώκει να καλύψει το κενό εξουσίας στην περιοχή, τονίζει ο Ζάκχαϊμ. Οι συμμετέχοντες στις ναυτικές ασκήσεις πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν "μόνο έναν οριακό ρόλο να διαδραματίσουν στη Νέα ισορροπία δυνάμεων που αρχίζει να αναδύεται στη Μέση Ανατολή", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail