Σε αναμμένα κάρβουνα οι ορίτζιναλ Τούρκοι, οι Ουιγούροι με την επιρροή της Κίνας στην Τουρκία

Ethnic Uyghur demonstrators are seen at a protest against China in Istanbul in this picture dated October 2020
Freepen.gr - Οι Ουιγούροι σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της κινεζικής κυβέρνησης απαιτώντας πληροφορίες σχετικά με τους αγαπημένους τους που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές. Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη διασπορά των Ουιγούρων στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των διαμαρτυριών, γράφει το duvarenglish.com.

Υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαμαρτυρία μπροστά από το κινεζικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου από μέλη οικογενειών εκείνων που φυλακίστηκαν και τέθηκαν σε στρατόπεδα. Ακολούθησαν διαδηλώσεις στην Άγκυρα και την Καισάρεια. Αν και οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη ήταν αρκετά ειρηνικές, οι δυνάμεις ασφαλείας στην Άγκυρα και την Καισάρεια υπαινίσσονται, επιτέθηκαν κι έθεσαν υπό κράτηση διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ενώ τραυμάτισαν μια γυναίκα διαδηλώτρια.

Οι ακτιβιστές των Ουιγούρων από την Κωνσταντινούπολη που πήγαν να υποστηρίξουν τη διαδήλωση στην Άγκυρα παρακολουθήθηκαν επί 24ωρου βάσεως από την αστυνομία και κλειδώθηκαν σε ξενοδοχείο. Αυτές οι παρατυπίες έχουν καταγραφεί και διαβιβαστεί στις αρχές από τον νομικό καθηγητή Ilyas Doğan.

Μια νέα συνθήκη έκδοσης

Μια νέα συνθήκη έκδοσης μεταξύ Τουρκίας και Κίνας που περιμένει έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη χώρα και μεγάλο φόβο στην κοινότητα των Ουιγούρων.

"Έχω έξι πελάτες Ουιγούρους που βρίσκονται σε κέντρα απέλασης που περιμένουν να απελαθούν στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Κρατήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Πολλές οικογένειες επικοινώνησαν μαζί μου, αλλά δεν μπορούσα να επαληθεύσω όλες τις περιπτώσεις. Σε ένα μόνο Κέντρο απέλασης που επισκέφθηκα τον περασμένο μήνα υπήρχαν εννέα Ουιγούροι. Θα έλεγα ότι ο συνολικός αριθμός είναι τουλάχιστον 25. Οι οικογένειες και οι φήμες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι οι αριθμοί είναι υψηλότεροι", δήλωσε ο καθηγητής Doğan στον Duvar English.

"Οι πελάτες μου κατηγορούνται για κατηγορίες τρομοκρατίας, αλλά όταν ελέγχω τα αρχεία τους δεν υπάρχουν στοιχεία. Έτσι, απελευθερώνονται στο τέλος, αλλά στη συνέχεια έχουν πρόβλημα να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους για λόγους "εθνικής ασφάλειας". Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πουθενά να πάνε", κατέληξε.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Δύση

Η Τουρκία ήταν ιστορικά ο πρωταθλητής του σκοπού των Ουιγούρων και ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει σταδιακά. Πολλοί αποδίδουν αυτή τη μετατόπιση στην αποχώρηση του Προέδρου Ερντογάν από τη Δύση και τις ιστορικές συμμαχίες της Τουρκίας.

"Η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με τους πρώην συμμάχους της: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ. Τώρα ευθυγραμμίζεται με πιο αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν όχι μόνο πολιτικά αλλά στρατιωτικά και οικονομικά", δήλωσε ο Seyit Tümtürk, Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Ανατολικού Τουρκεστάν, στον Duvar English.

"Νιώθουμε σαν να είμαστε στο Πεκίνο" 

"Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τις" καλές σχέσεις " με την Κίνα το κάνουν μόνο για οικονομικά, προσωπικά ή πολιτικά οφέλη. Είμαστε πιστοί στη χώρα, αλλά φυσικά έβλαψαν τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαμαρτυριών", δήλωσε σχετικά με την εμπειρία των διαδηλωτών.

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνήθιζε να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας και να μας προστατεύει. Τον εμπιστευτήκαμε πολύ. Τώρα αναρωτιόμαστε αν τον εμπιστευθήκαμε πάρα πολύ".

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Τουρκία μεγαλώνουν

Ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Volkswagen έχουν ακυρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια στην Τουρκία, οι κινεζικές εταιρείες όπως ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα.

Η Κίνα με τη συνεχώς διευρυνόμενη οικονομία της χρησιμοποιεί την οικονομική της δύναμη για να στηρίξει την ανάπτυξη μιας δυναμικής εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλο τον κόσμο.

Από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, η Κίνα χρηματοδοτεί κρατικά έργα υποδομής, εξόρυξης και γεωργίας, τα οποία της επιτρέπουν να πιέζει και να χειραγωγεί τις αρμόδιες κυβερνήσεις. Καθώς η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, ο Πρόεδρος Ερντογάν έπρεπε να αναζητήσει επενδύσεις για τα λεγόμενα "μεγάλα έργα" του, όπως το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, και για την αποτυχημένη οικονομία της χώρας.

Καθώς ο Ερντογάν στράφηκε στη Ρωσία στρατιωτικά, όπως με τους S400, εξετάζει την Κίνα ως εναλλακτική λύση για επενδύσεις.

Αυξανόμενη επιρροή μέσω τραπεζών και εταιρειών επενδύσεων

Ήδη από το 2015 η Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) είχε αναλάβει την τουρκική κλωστοϋφαντουργική Τράπεζα (Tekstil Bank) σύμφωνα με την κινεζική στρατηγική για την αύξηση της επιρροής της μέσω κινεζικών τραπεζών και εταιρειών επενδύσεων παγκοσμίως.

Όπως σημειώνεται σε μια έκθεση του Ιδρύματος Brookings, "οι αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας που συνδέονται με την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), το φιλόδοξο πρόγραμμα παγκόσμιας υποδομής και συνδεσιμότητας, συζητούνται όλο και περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τη φύση των προσπαθειών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) να διαδώσει το αυταρχικό του μοντέλο και να υπονομεύσει τις αναπτυσσόμενες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, είτε σκόπιμα είτε έμμεσα".

Τα κινεζικά χρήματα δε θα σώσουν την οικονομία σας

"Ο Ερντογάν σχεδιάζει να βγάλει πολλά χρήματα από το BRI. Βασίζονται σε αυτό. Οι Κινέζοι του υποσχέθηκαν οικονομική στήριξη αν παίξει μαζί τους, ειδικά με το ζήτημα των Ουιγούρων", δήλωσε ένας Τουρκο-ουιγούρος επιχειρηματίας, η οικογένεια του οποίου πραγματοποιεί εμπόριο με την Κίνα εδώ και δύο γενιές υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

"Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak πήρε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα. 3,5 δισεκατομμύρια αν θυμάμαι καλά. Πού είναι τώρα; Δεν μπορείτε να σώσετε την οικονομία σας στο αίμα των Ουιγούρων", κατέληξε.

Ανισορροπία του εμπορίου

Μεταξύ 2015 και 2019 το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας ανήλθε σε περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο κρατικών στατιστικών (TÜIK) μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2020, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 20%, θέτοντας την Κίνα στην κορυφή της λίστας.

Η Τουρκία εισάγει προϊόντα ύψους σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Κίνα παρέμειναν οι ίδιες γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας σαφή ανισορροπία στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ξεπούλημα των Ουιγούρων

"Η κυβέρνηση προτιμά να κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες με αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα, επειδή αυτές οι συμφωνίες δεν μπορούν να ελεγχθούν, δεν είναι διαφανείς. Είναι όλα σε μια γκρίζα ζώνη. Δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες συμφωνίες με δυτικές εταιρείες", δήλωσε ο οικονομολόγος Ibrahim Kahveci στον Duvar English.

"Έχουν πει ότι μια επένδυση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έρθει στην Τουρκία από την Κίνα εδώ και χρόνια. Πού είναι;"ρώτησε.

"Καταγγέλλουν τις αρχές εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, πωλούν τους ανθρώπους των Ουιγούρων, τους αδελφούς μας, για αμφίβολα χρήματα και συμφωνίες", κατέληξε ο Kahveci.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail