Τι θα συμβεί στο bitcoin την επόμενη δεκαετία – Ο καταλύτης που θα οδηγήσει είτε σε εξαφάνιση είτε σε κυριαρχία

Όταν κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία, το bitcoin υποτίθεται ότι ήταν μια επανάσταση στο οικοσύστημα της χρηματοδότησης. 

Από: bankingnews.gr

Αλλά αυτή η επανάσταση δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Η ταραχώδης πρώτη δεκαετία του κρυπτονομίσματος χαρακτηρίστηκε από σκάνδαλα, λάθη και άγριες μεταβολές των τιμών.
Η πτώση της τιμής του bitcoin φέτος συνοδεύτηκε από μια σειρά κριτικών.
Όμως οι επενδυτές και οι λάτρεις του κρυπτονομίσματος συντηρούν την αισιοδοξία τους σχετικά με το μέλλον του.
Ως εκ τούτου, η επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την ύπαρξή του.

Ένα συμβιβαστικό όραμα

Όπως διατυπώθηκε από τον εφευρέτη του Satoshi Nakamoto σε ένα σεμινάριο στις 31 Οκτωβρίου 2008, το bitcoin υποτίθεται ότι ήταν μια εναλλακτική λύση χωρίς σύνορα και αποκεντρωμένη από τα νομίσματα fiat που ελέγχονται από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.
Η συναίνεση σχετικά με μια συναλλαγή εντός του δικτύου bitcoin δεν εξαρτάται από τρίτους μεσολαβητές.
Αντίθετα, επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του blockchain - ενός δικτύου peer-to-peer συστημάτων με ηλεκτρονικά καθολικά - για την επαλήθευση και τον έλεγχο ταυτότητας μιας συναλλαγής.
«Το κόστος της διαμεσολάβησης αυξάνει το κόστος συναλλαγής, περιορίζοντας το ελάχιστο πρακτικό μέγεθος συναλλαγής και διακόπτοντας τη δυνατότητα για μικρές και περιστασιακές συναλλαγές», είχε αναφέρει ο Nakamoto για δείξει ότι ο στόχος ήταν η απουσία διαμεσολάβησης και η αντικατάσταση με ένα δίκτυο peer-to-peer.

Σε κίνδυνο το όραμα Nakamoto

Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του bitcoin, ωστόσο, αυτό το αρχικό όραμα φαίνεται να διακυβεύεται.
Η αποκέντρωση έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση.
Οι "φάλαινες" του Bitcoin, ή επενδυτές που έχουν τεράστια κατοχή του κρυπτονομίσματος, λέγεται ότι ελέγχουν την τιμή του στις αγορές.
Ο εκδημοκρατισμός της εκτύπωσης χρημάτων μέσω της εξόρυξης θυσιάστηκε για την αποτελεσματικότητα των μαζικών εκμεταλλεύσεων εξόρυξης.
Για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία Bitmain, κατασκευαστής ημιαγωγών (chip), κατέχει το 75% της αγοράς ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που σχετίζονται με την εξόρυξη.
Ακόμη και η τεχνολογία του bitcoin έχει ξεθωριάσει και αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η άνοδος της κρυπτο-αγοράς

Αλλά αυτά τα αρνητικά εξισορροπούνται από την ανάπτυξη ενός ακμάζοντος και ζωντανού οικοσυστήματος για τα crypto.
Η αγορά κρυπτογράφησης, η οποία δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, ανέρχεται σήμερα σε 1,56 τρισ. δολάρια.
Περισσότερα από 1500 κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργηθεί και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήρια από το ντεμπούτο του bitcoin.
Το Blockchain έχει γίνει μια οικιακή λέξη και θεωρείται ως λύση σε περίπλοκα προβλήματα.
Μετά τον αρχικό δισταγμό, οι θεσμικοί επενδυτές μελετούν επίσης τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία ως μορφή επένδυσης.

Αξιολόγηση της επόμενης δεκαετίας

Η επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να αποδείξει τη σημασία της στην εξέλιξη του bitcoin.
Εκτός από τις επαναστάσεις εντός του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος, υπάρχουν μερικές περιοχές στο οικοσύστημα του bitcoin στις οποίες οι επενδυτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.
Προς το παρόν, η κρυπτογράφηση είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως απόθεμα αξίας και μέσο για καθημερινές συναλλαγές.
Οι θεσμικοί επενδυτές είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη δράση και να επωφεληθούν από την αστάθεια των τιμών του, ακόμη και όταν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Ιαπωνία, το έχουν δηλώσει ως έγκυρη μέθοδο πληρωμής αγαθών.
Αλλά τα προβλήματα με την κλιμάκωση και την ασφάλεια έχουν αποτρέψει την εμφάνιση και των δύο περιστατικών.
"Αναμφισβήτητα οι μεγαλύτερες αποτυχίες για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα τα προηγούμενα χρόνια έγκειται στην ασφάλεια", δήλωσε ο Chakib Bouda, CTO της Rambus - μια εταιρεία πληρωμών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κλαπεί από χάκερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ασφαλές οικοσύστημα bitcoin θα οδηγήσει σε ευρεία υιοθέτηση.
«Θα περιμένουμε σε 10 χρόνια το bitcoin θα γίνει mainstream και θα έχει μια πολύ διαφορετική φήμη», είπε.

Ο δρόμος προς την κανονικότητα

Η ενσωμάτωση του bitcoin (ή, εν προκειμένω, η αύξηση της ελκυστικότητάς του ως κατηγορία στοιχείων ενεργητικού) ως μηχανισμός πληρωμών δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς τεχνολογικές βελτιώσεις στο οικοσύστημά του.
Για να θεωρηθεί βιώσιμο επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο ή μέθοδο πληρωμής, το blockchain του bitcoin θα πρέπει να μπορεί να χειρίζεται εκατομμύρια συναλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αρκετές νέες τεχνολογίες, όπως το Lightning Network, υπόσχονται για τις λειτουργίες του.
Μαζί με βελτιώσεις στο blockchain του bitcoin, ο CTO του Ripple, David Schwartz, συνέκρινε το bitcoin με το μοντέλο T της Ford το 2018.
Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου προήγαγε μια επανάσταση στις μεταφορές και ένα ολόκληρο οικοσύστημα, από αυτοκινητόδρομους έως βενζινάδικα, εξελίχθηκε για να εξυπηρετήσει το αυτοκίνητο.
Χάρη στην εκτεταμένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, οι αρχές ενός οικοσυστήματος έχουν ήδη ενισχυθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Καθώς η ρύθμιση εξελίσσεται για να συμβαδίζει, είναι πιθανό το οικοσύστημα να επεκταθεί.
Ο Schwartz προβλέπει ότι η επόμενη δεκαετία «θα προκαλέσει έκρηξη πληρωμών χαμηλού κόστους και υψηλής ταχύτητας που θα μετατρέψουν την ανταλλαγή αξίας με τον τρόπο που το Διαδίκτυο μεταμόρφωσε την ανταλλαγή πληροφοριών».

Προς τις 60 χιλ. το bitcoin

Μέχρι στιγμής το 2021, η τιμή του bitcoin έχει ξεπεράσει τα 50.000 δολάρια και διαπραγματεύτηκε κοντά στα 60.000 δολάρια.
Μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να μελετούν του κρυπτονομίσματος, με την Goldman Sachs να ανοίξει ξανά το γραφείο συναλλαγών κρυπτογράφησης και τη BNY Mellon να ανοίγει υπηρεσίες κατάθεσης για ψηφιακά νομίσματα.
Η Citigroup είπε ότι το bitcoin θα μπορούσε να είναι το νόμισμα επιλογής για το διεθνές εμπόριο.
Αυτό έρχεται καθώς τόσο το PayPal όσο και η Tesla πραγματοποίησαν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα στις αρχές του 2021.
Η Tesla αγόρασε 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin, ενώ η PayPal έκανε μια προσφορά για την αγορά Curv.
Σύμφωνα με τη Citigroup το μέλλον του bitcoin εξακολουθεί να είναι πολύ αβέβαιο, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο της γενικής αποδοχής.
Το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση, αλλά ζητήματα σχετικά με την επιμέλεια, την ασφάλεια και την κεφαλαιακή αποδοτικότητα εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, σημείωσε η Citi.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail