Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

Μετά από αρκετά χρόνια εργοταξιακής ησυχίας… στην Αθήνα λόγω των έργων Μετρό, η πρωτεύουσα αναμένεται σε λίγο καιρό να γεμίσει και πάλι με εργοτάξια που θα κατασκευάσουν τους 15 σταθμούς της νέας γραμμής 4 Άλσος Βεΐκου – Γουδή.

Από: bizness.gr

Αυτό το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο έχει ήδη φέρει τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων της Αθήνας. Η ύπαρξη μέσων σταθερής τροχιάς (ειδικά μετρό) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ελκυστικότητα των περιοχών για επενδύσεις σε ακίνητα. Η νέα γραμμή 4 έχει ήδη ξεκινήσει να επηρεάζει τις τιμές κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων σε όλες τις περιοχές που θα περάσει.

Εν αναμονή της έναρξης των εργασιών, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά σε ποιές περιοχές και δρόμους θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί αλλά και πού παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα.

Οι 15 νέοι σταθμοί της Γραμμής 4

Η γραμμή 4 θα έχει συνολικά 4 τμήματα και το πρώτο που θα κατασκευαστεί θα είναι το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, περνώντας ουσιαστικά από όλο το κέντρο της Αθήνας και ενώνοντας με μετρό πολυπληθείς περιοχές της Αθήνας και προαστίων της (όπως Ζωγράφου και Γαλάτσι).

Αναλυτικά οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στις παρακάτω περιοχές. Πατήστε πάνω στους χάρτες για μεγαλύτερη ανάλυση, ώστε να δείτε ακριβώς τους δρόμους που έχουν χωροθετηθεί οι σταθμοί.

1. Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.

Ο Σταθμός Βεΐκου της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Βεΐκου της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

2. Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

Ο Σταθμός Γαλάτσι της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Γαλάτσι της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

3. Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.

Ο Σταθμός Ελικώνος της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Ελικώνος της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

4. Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

Ο Σταθμός Κυψέλη της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Κυψέλη της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

5. Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη. χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Ο Σταθμός Δικαστήρια της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Δικαστήρια της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

6. Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

Ο Σταθμός Αλεξάνδρας της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Αλεξάνδρας της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

7. Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.

Ο Σταθμός Εξάρχεια της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Εξάρχεια της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

8. Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.

Ο Σταθμός Ακαδημία της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Ακαδημία της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

9. Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.

Ο Σταθμός Κολωνάκι της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Κολωνάκι της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

10. Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

Ο Σταθμός Ευαγγελισμός της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Ευαγγελισμός της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

11. Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

Ο Σταθμός Καισαριανή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Καισαριανή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

12. Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.

Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

13. Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.

Ο Σταθμός Ιλίσια της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Ιλίσια της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

14. Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

Ο Σταθμός Ζωγράφου της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Ζωγράφου της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

15. Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Ο Σταθμός Γουδή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο Σταθμός Γουδή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Πώς οι νέοι σταθμοί δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες

Σε κάθε περιοχή που έχει ανοίξει στο παρελθόν νέος σταθμός του Μετρό έχει παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα στα ακίνητα πέριξ του σταθμού αλλά και σημαντική αύξηση τιμών.

Τόσο οι τιμές αγοράς ακινήτων όσο και οι τιμές πώλησης αυξάνονται λόγω μεγάλης ζήτησης, ιδίως σε σταθμούς στο κέντρο της πόλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τόσο το Ελληνικό όσο και το Αιγάλεω, όπου άνοιξαν τα τελευταία χρόνια νέοι σταθμοί και παρατηρήθηκε η ίδια τάση.

Σε περιοχές με νέους σταθμούς υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για διαμερίσματα και σπίτια όσο και για εμπορικά καταστήματα.

Για τα πρώτα, οι ένοικοι ή ιδιοκτήτες τους προτιμούν να χρησιμοποιούν το μετρό για τις μετακινήσεις τους ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη ακόμη και για σπίτια σε μεγαλύτερη απόσταση από τους σταθμούς. Και σε αυτή την περίπτωση, τους συμφέρει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για μικρή απόσταση μερικών χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν και να παρκάρουν κοντά στους σταθμούς.

Όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, για τα ακίνητα εμπορικών χρήσεων γίνεται συνήθως “μάχη” πολλά χρόνια πριν την έναρξη των σταθμών. Σε περιοχές με μηδενικό εμπορικό ενδιαφέρον προηγουμένως, ένας σταθμός δημιουργεί ευκαιρίες για καταστήματα εμπορικά και εστίασης, σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν.

Τέλος όσον αφορά τα γραφεία, οι σταθμοί μετρό αποτελούν δέλεαρ για τους εργαζομένους που βλέπουν τα έξοδα μετακίνησής τους να μειώνονται σημαντικά (όπως και ο χρόνος). Για αυτό το λόγο πολλές εταιρείες σπεύδουν να μετακομίσουν σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στο μετρό.

Οι 4 περιοχές – φιλέτα κατά μήκος της Γραμμής 4

Ιδιαίτερα σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σε κάποιες από τις περιοχές που θα περάσει η νέα γραμμή.

Αυτές είναι κατά κύριο λόγο  είτε περιοχές που παρουσίαζαν μέχρι πρότινος πολύ μικρή ζήτηση είτε περιοχές που η προσφορά ακινήτων είναι μεγάλη (πυκνοκατοικημένες με παλαιά επί τω πλείστω κτίρια).

Οι τέσσερις περιοχές που προβλέπεται να αναπτυχθούν περισσότερο είναι:

1. Γαλάτσι, κοντά στον ομώνυμο σταθμό

2. Κυψέλη, κοντά στο σταθμό Ελικώνος, που βρίσκεται στο Λόφο της Κυψέλης

3. Γκύζη, κοντά στους σταθμούς Δικαστήρια και Αλεξάνδρας

4. Εξάρχεια, πλησίον του σταθμού Εξάρχεια

Στις δύο πρώτες περιοχές (Γαλάτσι και Κυψέλη) θα υπάρξει κυρίως ενδιαφέρον για οικιστικούς σκοπούς (κατοικία) με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης να πάρουν την ανηφόρα. Αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, τόσο για πώληση (ξεκινούν από 650 ευρώ / τ.μ. για παλιό κτίριο) όσο και για ενοικίαση παλαιών διαμερισμάτων (από 4 ευρώ / τ.μ.) που μπορούν όμως να ανακαινισθούν, με υψηλές αποδόσεις στο μέλλον.

Αντίστοιχη έκρηξη τιμών αναμένεται και στην πλέον δημοφιλή περιοχή των Εξαρχείων, που αναμένεται να συνεχίσει με αυξανόμενο ρυθμό να προσελκύει ζήτηση για κατοικίες.

Όσον αφορά τέλος την περιοχή του Γκύζη, η ζήτηση αναμένεται να συγκεντρωθεί γύρω από τα κτίρια γραφείων. Αυτή τη στιγμή πάντως οι τιμές είναι χαμηλές ακόμη καθώς υπάρχει στοκ γραφειακών χώρων αλλά και διαθέσιμα αυτοτελή κτίρια γραφείων, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-real estates, Θ. Μπάκας.

Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E-real estates

3 ακόμη τμήματα της Γραμμής 4 στα σκαριά

Παρότι η νέα γραμμή 4 και το πρώτο της τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο στο σχεδιασμό βρίσκονται ακόμη 3 νέα τμήματά της, που θα συνδέσουν το κέντρο της Αθήνας με τα Δυτικά, Βορειοδυτικά και Νότια Προάστια της πόλης.

Τα τμήματα αυτά θα είναι τα εξής:

– Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη

– Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη

– Γουδή – Μαρούσι – Εθνική Οδός (μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας)

Τα νέα αυτά τμήματα θα δώσουν και αυτά νέα πνοή στο real estate πολλών περιοχών, αν και το χρονοδιάγραμμα δείχνει την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αναμένονται με αγωνία οι τελικοί σχεδιασμοί και η χωροθέτηση των σταθμών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail