Τέλειωσε τα σενάρια περί Μεγάλου Τουράν κι επέκτασης της Τουρκίας ο Λαβρόφ!

Freepen.gr - Τη δική του απάντηση έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RBC Media Holding ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του Μεγάλου Τουράν και της Τουρκίας. Ο Ρώσος διπλωμάτης διασκεδάζει τα διακινούμενα σενάρια και ξεκόβει κάθε τέτοια περίπτωση καθώς πρώην σοβιετικές αλλά τουρκόφωνες χώρες θα μπορούσαν να καλυφθούν από την ομπρέλα του Μεγάλου Τουράν.

Παραθέτουμε αναλυτικά:

Ερώτηση: Καραμπάχ. Ευτυχώς, ο πόλεμος τελείωσε και μια ειρηνευτική συμφωνία έχει εφαρμοστεί. Καλύψαμε εκτενώς τον ρόλο που διαδραμάτισαν η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Έχω μια ερώτηση να κάνω με την Τουρκία. Ήμουν στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου και άκουσα πολλούς ανθρώπους να λένε ότι οι Αζέροι υποστηρίζουν τη μεγάλη ιδέα του Τουράν (ένα κράτος που κάλυπτε το έδαφος από την Τουρκία έως την Κεντρική Ασία). Ανησυχεί η Μόσχα ότι η Τουρκία θα γίνει ισχυρότερο κράτος;

Σεργκέι Λαβρόφ: αυτή η γνώμη διασκεδάζει ένα μέρος της κοινωνίας. Δεν πρόκειται να δώσω ένα ποσοστό του πόσοι άνθρωποι υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Δεν είμαι βέβαιος ότι πολλοί από αυτούς που σας ενημέρωσαν για αυτό γνωρίζουν πραγματικά τι είναι το "μεγάλο Τουράν".

Οι σχέσεις μεταξύ τουρκόφωνων λαών έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των αντίστοιχων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και ορισμένων κρατών της Κεντρικής Ασίας.

Υπάρχει το Συμβούλιο Συνεργασίας των τουρκόφωνων κρατών, στο οποίο συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Ορισμένες δημοκρατίες μας ενδιαφέρονται για επαφές με αυτό και προωθούν τα συγκεκριμένα σχέδια τους.

Υπάρχει η TURKSOY ο Διεθνής Οργανισμός Τουρκικού Πολιτισμού. Υπάρχει επίσης η Κοινοβουλευτική Συνέλευση των τουρκόφωνων χωρών. Όλοι τους λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό. Συντάσσουν τα δικά τους σχέδια και κάνουν δράσεις. Η συνεργασία τους βασίζεται κυρίως σε πολιτιστικές, γλωσσικές και εκπαιδευτικές παραδόσεις.

Μιλώντας για τον Μεγάλο Τουράν ως υπερεθνική οντότητα με ιστορική έννοια, δεν νομίζω ότι αυτό είναι που επιδιώκει η Τουρκία. Δεν βλέπω πώς οι πρώην σοβιετικές και τώρα ανεξάρτητες χώρες μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα σε οποιαδήποτε μορφή. Αντίθετα, οι εξωτερικές πολιτικές και πρακτικές τους επικεντρώνονται στην ενίσχυση των εθνικών τους κρατών.

Η Τουρκία έχει τα συμφέροντά της, τα οποία περιλαμβάνουν τους συμπατριώτες της που μιλούν την ίδια γλώσσα. Θέλουμε κι εμείς επίσης ο ρωσικός κόσμος να επικοινωνήσει. Έχουμε δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο οργανώσεων των συμπατριωτών μας που ζουν στο εξωτερικό. Ανοίγουμε ρωσικά παγκόσμια κέντρα σε πανεπιστήμια διαφορετικών χωρών με καθαρά γλωσσικούς, εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς στόχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail