Παράθυρο για απόκτηση περισσότερων Rafale για την Πολεμική Αεροπορία!

French Air Force Rafale in operations (Opération Harmattan) - Fitted with 6 AASM and MICA missiles - dassault-aviation.com
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τ/Σ «ALPHA TV» με τον Αντώνη Σρόιτερ:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Λοιπόν, με την υπογραφή σας, μετά από πάρα πολύ καιρό η Ελλάδα προχώρησε σε ένα σημαντικό εξοπλιστικό βήμα. Απέκτησε τα αεροσκάφη “Rafale”. Διαβάζω, ακούω, το είδατε κι εσείς ότι υπάρχει η διάθεση από την Πολεμική Αεροπορία, εάν τα οικονομικά το επιτρέψουν να πάμε σε μία νέα παραγγελία κ. Υπουργέ και ήθελα να ρωτήσω αν είναι κάτι το οποίο είναι στο τραπέζι…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι όλα στο τραπέζι στο πλαίσιο ενός μεγάλου και οργανωμένου σχεδίου για τον επανεξοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων.

Εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο πολύ προσεκτικά, με προτεραιότητα, ιεράρχηση των αναγκών, υπό το συντονισμό του Α/ΓΕΕΘΑ πάνω στα υπόλοιπα Επιτελεία, με την συνεισφορά όμως την απαραίτητη και των Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού το συνθέσαμε, το φέραμε προς έγκριση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος το ενέκρινε και προχωρούμε τώρα στην υλοποίηση του. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο εκτείνεται σε βάθος χρόνου, άρα δεν πρόκειται για ένα ξαφνικό (να το πω έτσι) «εξοπλιστικό παροξυσμό» της χώρας σύντομα, εκτείνεται όμως σε βάθος χρόνου καλύπτει όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων και τους τρεις Κλάδους ασφαλώς και περιλαμβάνει όχι μόνο την πρόσκτηση καινούριων συστημάτων, φερ’ ειπείν τα αεροπλάνα “Rafale”, αλλά και την αναβάθμιση των υφισταμένων συστημάτων κάτι το οποίο είναι άλλωστε και πάρα πολύ σημαντικό. Διότι αν αναβαθμίσουμε και επαναφέρουμε σε πλήρη λειτουργικότητα αυτά που ήδη έχουμε πάλι θα καλύψουμε σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες, όμως χρειαζόμαστε και καινούργια.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, προχωρούμε και σε κάποιες προσκτήσεις, οι οποίες άλλωστε και δημιουργούν και τη μεγαλύτερη εντύπωση του κοινού όπως τα 18 “Rafale που αποκτήσαμε, Χθες είχαμε τη μεγάλη χαρά, να υπογράψουμε με την Γαλλική πλευρά.

Για να σας πω την αλήθεια, χθες μόλις συνειδητοποίησα πόσο ευχαριστημένη, αλλά και έκπληκτη, ήταν η Γαλλική πλευρά διότι προχωρήσαμε σε χρόνο-ρεκόρ, σε τέσσερις μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτή τη σύμβαση, και σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι το οποίο επίσης είναι ασυνήθιστο, τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο, το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία αυτό το καλοκαίρι.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: Για να μας δώσετε και την είδηση αν υπάρχει; Μαθαίνω ότι ανάμεσα στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, επειδή ψάχνω αυτό το περιβόητο ενδιάμεσο πλοίο μέχρι να παραλάβουν τις φρεγάτες, θα μιλήσουμε στη συνέχεια για τις φρεγάτες, ένα από τα σενάρια είναι αντί να παραλάβουμε ενδιάμεσο πλοίο, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Πολεμική μας Αεροπορία με περισσότερα αεροσκάφη “Rafale”, ώστε να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο αυτό το κενό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το μεγάλο σχέδιο της λεγόμενης «Δομής Δυνάμεων» προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε τα 18 “Rafale”. Το τι θα κάνουμε από δω και πέρα, προφανώς μπορούμε να πάρουμε κι άλλα, αλλά θα εξαρτηθεί από αυτό που θα μας πει η Πολεμική Αεροπορία, το Επιτελείο. Τις εισηγήσεις των ειδικών ακούμε κι αυτές προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ούτως ή άλλως ως Πολιτική Ηγεσία.

Αργά ή γρήγορα, θα μπει στο τραπέζι και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης αλλά αργά γρήγορα θα πάμε στο αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς. Το βασικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σε επίπεδο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι το F-35. Μπορεί να προκύψει θέμα και για περισσότερα “Rafale”, ασφαλώς.

Εξελίσσεται φέτος το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων F-16 στην εκδοχή “Viper”, την πιο προηγμένη εκδοχή F-16 στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Σε λίγες μέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο “Viper”, προκειμένου εκεί να υποστεί τις δομικές μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις μάλλον, που χρειάζεται να έρθει και να ενταχθεί στις διαθεσιμότητες και μετά θα μπούμε σε γραμμή παραγωγής πλέον για να βγάζουμε τα οκτώ με δώδεκα, βάσει του προγράμματος αυτού για τα επόμενα επτά χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail