Η νομική αυτή ασυλία λαμβάνει διάφορες μορφές όπως είναι η απαγόρευση άσκησης αγωγών αποζημιώσεως κατά των εταιρειών σε όλα τα εθνικά δικαστήρια καθώς και η διασφάλιση του ακαταδίωκτου για ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των εταιρειών που παράγουν τα κορονοεμβόλια. Στην περίπτωση αυτή η εν λόγω νομική ασυλία των εταιρειών θα ισχύει τόσο έναντι των πολιτών όσο και έναντι των ίδιων των κρατών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η νομοθεσία των ΗΠΑ συνεπικουρούμενη και από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου τo 2011 έχει επί της ουσίας χορηγήσει ασυλία στις πολυεθνικές ήδη εδώ και χρόνια σε σχέση με τα εμβόλια. Έτσι στις ΗΠΑ με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε λόγω της πανδημίας οπωσδήποτε να φτιαχτεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού ήδη τον Φεβρουάριο του 2020 ο υπουργός υγείας Alex Azar έθεσε σε ισχύ νόμο του 2005 ο οποίος προβλέπει νομική προστασία των εταιρειών που παράγουν εμβόλια, και στη βάση αυτή απαγόρευσε μέχρι το 2024 την άσκηση αγωγών αποζημιώσεως κατά των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου σε περίπτωση που υπάρξει βλάβη στην υγεία όσων εμβολιασθούν λόγω ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου αυτού (CNBC 17/12/2020). Αυτό στην πράξη σημαίνει πλήρη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου για τέσσερα χρόνια ιδίως στην πρώτη φάση χρήσης του εμβολίου οπότε και συνήθως εμφανίζονται οι περισσότερες περιπτώσεις παρενεργειών. Επιπλέον κανείς δεν γνωρίζει εάν μετά το 2024 θα υπάρξει ενδεχόμενα και νέα χρονική επέκταση της νομικής ασυλίας των εταιρειών που κατασκευάζουν το κορονοεμβόλιο. Βέβαια αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι η προστασία των εταιρειών παραγωγής εμβολίων είναι τεράστια πλέον στις ΗΠΑ και η αρχή έγινε το 2005 με την ψήφιση του παραπάνω σχετικού νόμου. Επισημαίνεται πάντως ότι έχει ιδρυθεί ένα Ταμείο αποζημίωσης λόγω βλάβης από εμβόλια όπου όμως η διαδικασία αποζημίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς μόνο το 6% των αιτήσεων αποζημίωσης έχει ευδοκιμήσει την τελευταία δεκαετία (CNBC 17/12/2020).
Στη Βρετανία η κυβέρνηση το Δεκέμβριο 2020 ψήφισε νομοθεσία με την οποία περιορίζει τη νομική προστασία οποιουδήποτε υποστεί βλάβη της υγείας του ένεκα εμβολίου το οποίο έχει εγκριθεί με την επείγουσα διαδικασία. Έτσι με βάση τη νομοθεσία αυτή δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας υπέρ της βρετανικής κυβέρνησης, των επαγγελματιών της υγείας και των εταιρειών του κορονοεμβολίου έναντι απαιτήσεων αποζημίωσης (the conversation.com15/12/2020). Η νομική ασυλία κράτους και πολυεθνικών του κορονοεμβολίου αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική στη Βρετανία και επέτεινε τη δυσπιστία έναντι του κορονοεμβολίου. Γιατί άραγε να χρειάζεται εν προκειμένω τέτοιου είδους προστασία για ένα εμβόλιο το οποίο υποτίθεται ότι είναι ασφαλές διερωτάται πλέον η κοινή γνώμη στη Βρετανία. Η νομική ασυλία καλύπτει επίσης και το σύστημα υγείας της Βρετανίας το περίφημο NHS. Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι το κορονοεμβόλιο έχει περιληφθεί στο υπάρχον Ταμείο αποζημιώσεων για εμβόλια το οποίο αποζημιώνει όποιον υποστεί αναπηρία 60% λόγω εμβολίου που σημαίνει σοβαρή αναπηρία. Επιπλέον σε περίπτωση ακόμη πιο σοβαρής αναπηρίας δεν υπάρχει δικαίωμα να απαιτήσει κανείς πιο αυξημένη αποζημίωση. Ανάλογη νομική ασυλία χορηγήθηκε και στον Καναδά για τις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου με τη μόνη διαφορά ότι Ταμείο αποζημίωσης για εμβόλια λειτουργεί μόνο στο Κεμπέκ και όχι στον υπόλοιπο Καναδά. Τέλος αντίστοιχη νομική ασυλία έχει χορηγήσει στις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου και η Αυστραλία (South China Morning Post 26/12/2020).
Στην ΕΕ πάντως η μέχρι στιγμής ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης και ειδικότερα η Οδηγία 85/374/ΕΟΚ του Συμβουλίου αλλά και η νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση C-621/15 N. W η οποία εκδόθηκε, στις 21 Ιουνίου 2017, ευτυχώς κλείνουν το δρόμο στη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς στις 15/1/2020 ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία διεξάγει έρευνα για τον θάνατο 10 ατόμων που εμβολιάσθηκαν με το νέου τύπου εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ίδια έρευνα διεξάγει και η Νορβηγία για τον θάνατο 23 ατόμων που επίσης εμβολιάσθηκαν με το ίδιου τύπου εμβόλιο.