Γέροντας Νεκτάριος: Τσιπάκι; Θα το ζητάμε μόνοι μας!

Τσιπάκι: Θα το ζητάμε μόνοι μας; Στην εποχή μας ολοένα και περισσότερο ακούμε διάφορα γεγονότα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων, για διάφορα σκευάσματα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, την υγεία τους, την ελευθερία τους, την παγκόσμια οικονομία, για «κανονικότητα» στον τρόπο ζωής τους, για την «προστασία» τους και εν γένει για τη νέα παγκόσμια «έξυπνη» ζωή.

Ο εικοστός και ο εικοστός πρώτος αιώνας χαρακτηρίζονται για την ραγδαία εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Η ζωή του ανθρώπου επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας και αυτό έχει ως σκοπό την διαρκή επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Πολλές φορές τα επιτεύγματά τους εντυπωσιάζουν, αιφνιδιάζουν αλλά και τρομάζουν την ανθρωπότητα. Σε διαφόρους τομείς όλων των επιστημών τα τσιπάκια ή αλλιώς μικροτσίπ (microchip) έχουν προσφέρει πολλά.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία η πρόοδος των επιστημών και τεχνολογιών είναι ευλογημένη, όταν αυτές δεν απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον Θεό. Η επιστήμη και η τεχνολογία είναι ευλογία και δώρο Θεού. Φαίνεται ξεκάθαρα αυτό στην Παλαιά Διαθήκη, όταν επρόκειτο να φτιαχτεί η Σκηνή του Μαρτυρίου και η Κιβωτός της Διαθήκης όπου είπε ο Θεός στον Μωυσή: «ιδού ονομαστικώς έχω προσκαλέσει τον Βεσελεήλ, υιόν του Ουρείου, υιού του Ωρ από την φυλήν Ιούδα. Αυτόν ενέπλησα με θείον Πνεύμα σοφίας και συνέσεως και επιστήμης, ώστε να σκέπτεται ορθώς δια κάθε ιερόν έργον που θα αναλάβη. Του έχω δώσει θείον Πνεύμα, ώστε να είναι ικανός αρχιτέκτων και να κατεργάζεται τον χρυσόν, τον άργυρον, τον χαλκόν, τα διάφορα είδη χρωμάτων, το κυανούν, το βαθέως ερυθρόν, το κόκκινον και το γνεσμένον ύφασμα· να είναι ικανός εις την λιθουρνικήν, την ξυλουργικήν και να εκτελή με επιτυχίαν όλα τα έργα»...».(Έξοδος 31,2 – 6).

Σε καμία περίπτωση η αλματώδης πρόοδος των επιστημών και τεχνολογιών δεν μπορεί να θεωρηθεί δαιμονική, ούτε εμποδίζουν τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, διότι άλλο η ευλογία του Θεού και άλλο η χρήση από τον άνθρωπο. Με το μαχαίρι μπορείς να κόψεις το ψωμί ή ένα φρούτο ή κάτι άλλο. Η κακή χρήση έγκειται στο ότι κάποιος με το μαχαίρι θα σκοτώσει κάποιον άλλον.

Όμως στην εποχή μας, βιώνουμε γεγονότα και καταστάσεις που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής από εμάς, διότι πίσω από αυτά τα γεγονότα δεν κρύβεται μόνο η πρόοδος της τεχνολογίας, αλλά κάτι πολύ πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο. Η ελευθερία του ανθρώπου.

Το 2001 με τα τραγούδια του συγκροτήματος των Ελεύθερων (γνωστούς από τα Μ.Μ.Ε. «Παπαροκάδες» προσπαθήσαμε να το κάνουμε γνωστό....κάποιοι μας κατηγόρησαν τότε. Σήμερα πολλοί θυμούνται πολύ καλά τι λέγαμε τότε στο τραγούδι με τίτλο «Το τσιπάκι»:


Tο ξυπνητήρι σου χτυπά, ξεκίνησε η μέρα
και κάτω από το δέρμα σου, σου λέω καλημέρα
μπορεί να φαίνομαι μικρό, μα είμαι όμως κάτι
που θα σφυρίζει στο μυαλό και δεν θα κλείνεις μάτι.

Σηκώνω τα τηλέφωνα, πηγαίνω και ψωνίζω
και όλες τις ανάγκες σου, εγώ τις κανονίζω
σκοτώνω τη συνείδηση, στη σκέψη βάζω φόρο
και τη ζωή σου κυβερνώ από ΄να δορυφόρο.

Eίμαι ένα τσιπάκι τόσο δα
που θα σ΄ οδηγήσει στη σκλαβιά
πάρε ό,τι ποθείς στον κόσμο αυτό
μου αρκεί να ζείς χωρίς Θεό.

Πολλά θα γίνουν γύρω σου χωρίς να έχεις γνώμη
κι από παντού θα κλείσουνε της ξεγνιασιάς οι δρόμοι
θα γίνω ο προστάτης σου, στα χέρια μου όλοι οι νόμοι
καί άνεργοι θα μείνουνε παντού οι αστυνόμοι...

Από το κανάλι του Γέροντα Νεκταρίου στο Youtube:

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail