Ξεσηκώνονται οι φορείς της αγοράς απέναντι στον παραλογισμό: Καμία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

viarami / pixabay
Με κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων & Οικοδομών Επιχ. Ελλάδος, η ΟΜΑΣΕ, ο ΣΑΤΕ κι ο ΕΣΑ ζητούν να μη γίνει καμία αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον αστικό ιστό, ο οποίος φέρει άδικα και ανισομερώς όλα τα αντίστοιχα φορολογικά βάρη.

Αντίθετα δηλώνουν θετικοί στην επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & THΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!!!

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα
Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα

Ενταύθα Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2020

ΘΕΜΑ: Καμιά αύξηση στις αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλους των συνεπειών της πανδημίας!

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπoυργέ, κύριοι Υπουργοί

Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της Golden Visa για κατοίκους τρίτων χωρών, ευρύτατα προβαλλόμενες τότε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελούσαν το επιχείρημα για να δρομολογήσει τότε το Υπουργείο Οικονομικών μια διαδικασία περίπου γενικευμένης αύξησης των τιμών ζώνης των αστικών (εντός σχεδίου) ακινήτων της χώρας.

Δέκα μήνες μετά όμως, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα πλέον στην κοινωνία και την οικονομία μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, και από τις ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για τη διάρκειά του, έχουν ανατρέψει πλήρως την προηγούμενη εικόνα, ώστε μόνον μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των αστικών ακινήτων είναι σήμερα επιβεβλημένες, και αυτό για τους εξής πέντε
λόγους:

*Oι συνεχιζόμενες αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων απαξιώνουν τα ακίνητα αυτά και τα καθιστούν απολύτως ανασφαλή επενδυτικό και αποταμιευτικό προορισμό.

*Οι επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας γενικά, και ιδιαίτερα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) που έδωσαν δυναμική στην αγορά ακινήτων, είναι κυριολεκτικά κατεδαφιστικές.

*Η ζήτηση ακινήτων με εισαγόμενο χρήμα για επενδυτικούς λόγους έχει εκμηδενιστεί, όπως και για απόκτηση Golden Visa, γιατί ουδείς πλέον θέλει ή μπορεί να ταξιδεύει σε άλλες χώρες.

*Η εγχώρια ζήτηση ακινήτων, και ως εκ τούτου και η οικοδομική δραστηριότητα είναι πλέον αναιμικές, λόγω και της γνωστής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.

* Τέλος ο ΕΝΦΙΑ, και κυρίως ο συμπληρωματικός του φόρος επί της αστικής και μόνον περιουσίας, αλλά και οι βαρύτατοι φορολογικοί συντελεστές εισοδημάτων από ακίνητα λειτουργούν δημευτικά στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Όπως από το πρώτο διάγγελμά σας (11.3) ορθά επισημάνατε κε Πρόεδρε, η οικονομία μας δέχεται πλήγμα που ήταν αδύνατον να προβλεφθεί, γι΄αυτό και πρέπει να περιοριστούν με κάθε τρόπο οι συνέπειές του, μέσω της στήριξης της κοινωνίας και των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας μας με τα κατάλληλα μέτρα για κάθε τομέα.

Όμως είναι προφανές ότι και η κτηματαγορά, η οικοδομή και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία γενικότερα είναι από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας που πλήττονται άμεσα και βαρύτατα και η τύχη τους αφορά όλους μας! Θα ήταν συνεπώς παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών από τις οποίες οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, οι μισθώσεις και οι κατασκευές και ανακαινίσεις/ αναβαθμίσεις κτιρίων, αλλά και οι ενοικιαστές-χρήστες των ακινήτων, μέσω και των τεκμηρίων, θα επιβαρυνθούν με σημαντικότατους πρόσθετους φόρους, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ, βασισμένους σε προϋποθέσεις και εκτιμήσεις που σήμερα δεν υφίστανται πλέον!

Γι΄αυτό, κε Πρόεδρε, κοι Υπουργοί, και ενώ δεν θα είχαμε αντίρρηση στο να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που σήμερα δεν εφαρμόζεται, σας ζητούμε, ως μέτρο στήριξης του τομέα μας, να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία

και στην κοινωνική ζωή της χώρας και του λαού μας!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Οι Πρόεδροι

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΓΣΕΕ) Ιωάννης Παναγόπουλος 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜ. ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΣΕΒΕΕ) Γεώργιος Καββαθάς 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΟΙΚΟΔ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Δημ. Καψιμάλης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜΑΣΕ) Άρτεμις Μαυράκη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ (ΣΑΤΕ) Γεώργιος Βλάχος

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail