Η Ρωσία σχεδιάζει από τώρα τα αντίμετρα στα υπερηχητικά όπλα που δε διαθέτουν οι αντίπαλοί της

Freepen.gr - Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η χώρα αναπτύσσει μια σειρά προηγμένων αντιμέτρων σε υπερηχητικούς πυραύλους, ως απάντηση στην αναδυόμενη απειλή πιθανής ανάπτυξης τέτοιων όπλων από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αργότερα στη δεκαετία του 2020. Η Ρωσία θεωρείται σήμερα ηγέτης στις υπερηχητικές τεχνολογίες όπλων, με μια σειρά προηγμένων πλατφορμών πυραύλων τόσο για τακτικούς όσο και για στρατηγικούς σκοπούς, όπως το Avangard, ο Zircon και ο KH-47M2 Kinzhal (που φέρουν τα Mig 31). Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο του τεχνολογικού χάσματος και αναμένεται να αρχίσουν να αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, μεταδίδει το militarywatchmagazine.com

Ο Πρόεδρος Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνεργαστεί με την έννοια μιας γρήγορης αφοπλιστικής επίθεσης με όπλα ακριβείας στις θέσεις διοίκησης του εχθρού, πράγμα που σήμαινε ότι τα υπερηχητικά όπλα στα αμερικανικά χέρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη ρωσική απειλή για την ασφάλεια, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Όσον αφορά την ανάπτυξη προηγμένων "αντι-υπερηχητικών" αντίμετρων από τη Ρωσία, ο Πούτιν δήλωσε: "τα όπλα ακριβείας είναι διαθέσιμα αλλά δεν υπάρχουν ακόμη υπερηχητικά όπλα. Θα τα δημιουργήσουν, φυσικά. Αυτό είναι απολύτως προφανές και, όπως έχω ήδη πει, προετοιμαζόμαστε γι ' αυτό. Τώρα ρωτήσατε πάνε σε τι εργαζόμαστε. Εργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, για το "αντίδοτο" κατά των μελλοντικών υπερηχητικών όπλων σε άλλες χώρες, στους άλλους κορυφαίους στρατούς του κόσμου. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε αυτό και είμαστε στο σωστό δρόμο".

Η Ρωσία είναι ήδη ηγέτης στον τομέα, με το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 να έχει αποδείξει την ικανότητα να καταρρίπτει υπερηχητικούς πυραύλους πολλές φορές όταν δοκιμάζεται το όπλο τόσο στη Ρωσία όσο και από ξένους πελάτες. Ο αρχηγός των δυνάμεων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Λεονόφ ισχυρίστηκε λίγο πριν από τη δήλωση του Πούτιν ότι το σύστημα αεράμυνας S-300 είχε επίσης αποδειχθεί ικανό να καταστρέψει υπερηχητικούς στόχους κατά τη διάρκεια στρατιωτικο-τεχνικών δοκιμών, αν και είναι αβέβαιο αν αυτό αφορά μόνο στο πιο προηγμένο S-300V4 ή επίσης σε παλαιότερες παραλλαγές.

Επεκτείνοντας σημαντικά αυτές τις δυνατότητες, το σύστημα αεράμυνας S-500 θα είναι σε θέση να αναχαιτίσει στόχους σε υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες - σύμφωνα με ορισμένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων ταχυτήτων άνω των 15 Mach. Το εν λόγω σύστημα αεράμυνας υφίσταται επί του παρόντος δοκιμές και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σε λειτουργία το 2021. Το σύστημα είναι χωρίς ανταγωνιστή σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την απόδοση μάχης και έχει μια εμβέλεια εμπλοκής 600 χιλιομέτρων. Λίγα δυτικά συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκουν τακτικούς στόχους είναι ικανά να εμπλακούν ακόμη και σε περιοχές 200 χιλιομέτρων, ενώ η Κίνα δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ένα παρόμοιο σύστημα με εύρος άνω των 300 χιλιομέτρων. 

Το S-500 έχει επισημανθεί ως το ιδανικό συμπλήρωμα στο αυξανόμενο οπλοστάσιο υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας και συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα ενσωμάτωσής του σε βαρύτερα πολεμικά πλοία. Αυτό δεν θα ήταν πρωτοφανές, με το σύστημα S-400 να ενσωματώνεται για πρώτη φορά σε πολεμικό πλοίο - ένα βαρύ καταδρομικό κατηγορίας Kirov. Άλλα συστήματα είναι πιθανό να αποκαλυφθούν στο μέλλον για να συμπληρώσουν τις δυνατότητες πυραυλικής άμυνας του S-500, πιθανώς συμπεριλαμβανομένων εκσυγχρονισμένων παραλλαγών των φθηνότερων και βραχύτερων κυμαινόμενων S-400 που χρησιμοποιούν ορισμένες τεχνολογίες S-500.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail