Περικλής Νεάρχου: Οι ΗΠΑ δε μας δίνουν όπλα, που θα μας έδιναν αυτονομία στρατηγικών αποφάσεων

Οι κυρώσεις μέσω τελωνειακής ένωσης πονούν την Τουρκία αλλά η Γερμανία προβάλει ότι δεν θέλει να αφήσει την Aγκυρα να απομακρυνθεί από τη Δύση, αναφέρει ο πρέσβης επί τιμή, Περικλής Νεάρχου μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο. Η Γερμανία σε Ελλάδα κι η Βρετανία σε Κύπρο πιέζουν για αποτροπή κυρώσεων κατά Τουρκίας. Εν τούτοις η Ελλάδα έχει και άλλες συμμαχίες που μπορεί να αξιοποιήσει με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ..

Οι φρεγάτες MMSC από τις ΗΠΑ είναι παρωχημένης τεχνολογίας κι ακατάλληλες χωρίς άμυνα περιοχής ενώ ο πολύπειρος διπλωμάτης δεν αντιλαμβάνεται γιατί να μην έχουν τις προδιαγραφές που έχει καθορίσει εδώ και πολλά χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, σημειώνοντας πως οι Belharra είναι οι καταλληλότερες για αυτό το σκοπό. 

Υποστηρίζει ότι οι Αμερικάνοι για να ελέγχουν οι ίδιοι το παιχνίδι δε δίνουν στην Ελλάδα στρατηγικά όπλα, που θα της έδιναν στρατηγική αυτονομία για να παίρνει μόνη της αποφάσεις σε ορισμένα θέματα. Αυτό προκαλεί υποψία ότι σε ενδεχόμενη κρίση, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σε θέση αδυναμίας και να πιεσθεί για να κάνει παραχωρήσεις για να αποφευχθεί αυτό που δεν θέλει η Αμερική, δηλαδή η ρήξη μεταξύ δύο συμμάχων. 

Συνέντευξη στον Λάζαρο Μαύρο, τον Μάριο Πούλλαδο και τον Χρήστο Μιχάλαρο. Από την Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου, της 20-11-2020. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωί από 06.00 έως 09.00.


 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail