Η Ρωσία ανοίγει μεγάλη στρατιωτική βάση στο Σουδάν: Ακολουθούν η Κούβα και το Βιετνάμ;

Freepen.gr - Η ανακοίνωση των σχεδίων για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στην ανατολική ακτή του Σουδάν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το 2017, αλλά πιστεύεται ότι έχει καθυστερήσει από ένα πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τη Δύση στην αφρικανική χώρα τον Απρίλιο του 2019, έδωσε λόγους για εικασίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει να αποκαταστήσει μια ισχυρότερη ναυτική παρουσία στο εξωτερικό ανοίγοντας περαιτέρω εγκαταστάσεις σε άλλα ζωτικά θέατρα, υπογραμμίζει το militarywatchmagazine.com.

Στα τέλη του 2017 ο επικεφαλής της Ρωσικής Επιτροπής Άμυνας και ασφάλειας Βίκτορ Μποντάρεφ υποστήριξε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει την αποκατάσταση των στρατιωτικών παρουσιών της στην Κούβα και το Βιετνάμ, αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες ως "ιστορικούς εταίρους" της Ρωσίας με βάση το γεγονός ότι και οι δύο φιλοξένησαν σοβιετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη σοβιετική υποστήριξη απέναντι σε απειλές της Δύσης. Ο Μποντάρεφ δήλωσε ότι η αποκατάσταση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας θα ήταν προς το "συμφέρον της διεθνούς ασφάλειας", ως αποτέλεσμα της "εντατικής επιθετικότητας των ΗΠΑ".

Οι μοναδικές ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονται στη Συρία, όπου η χώρα διατηρεί τόσο βασική ναυτική βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα στην επαρχία Λατάκια όσο αεροπορική στην κοντινή Αεροπορική Βάση Χμεμίμ που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 για να διευκολύνει τη συμβολή στην πολεμική προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης. 

Οι εγκαταστάσεις στο Σουδάν αναμένεται να είναι φιλόδοξες σε μέγεθος, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα σχέδια, και θα έχουν χωρητικότητα 300 ατόμων στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και θα μπορούν να φιλοξενήσουν τέσσερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών σκαφών, υποδεικνύοντας ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να επενδύσει σε τέτοια έργα για να ενισχύσει τις δυνατότητες προβολής της ναυτικής ισχύος και την παρουσία της στο εξωτερικό. 

Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις στο Βιετνάμ και την Κούβα θα επέτρεπαν στη Ρωσία να προβάλει δύναμη σε σημαντικές περιοχές, οι πρώτες είναι οι πιο έντονα αμφισβητούμενες και αναμφισβήτητα οι πιο στρατηγικά κρίσιμες στον κόσμο σήμερα και οι τελευταίες τοποθετούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία κοντά στις αμερικανικές ακτές - και σε ισχυρή θέση για να υποστηρίξουν τη γειτονική Βενεζουέλα και τη Βολιβία που είναι σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι. 

Με τη Ρωσία να εξισορροπεί απαλά τον στρατό της προς μια μεγαλύτερη εστίαση στην Ανατολική Ασία, το Βιετνάμ είναι ένας δυνητικά ιδανικός οικοδεσπότης για ιστορικούς, πολιτικούς και γεωγραφικούς λόγους. Ούτε η Κίνα ούτε η Βόρεια Κορέα αναμένεται να επιτρέψουν οποιαδήποτε μόνιμη ξένη στρατιωτική παρουσία στο έδαφός τους και οι εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος είναι αποτελεσματικά εγκλωβισμένες από τα ιαπωνικά νησιά, όπου υπάρχει βαριά αμερικανική παρουσία, η οποία εμποδίζει την ανοικτή πρόσβαση στον Ειρηνικό. 

Όσον αφορά τις δυνατότητες για μελλοντικές ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ο Victor Bondarev δήλωσε: "Πιστεύω ότι υπό την προϋπόθεση της αυξημένης έντασης στον κόσμο και της ειλικρινούς παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών - ιστορικών εταίρων της Ρωσίας - η επιστροφή μας στη Λατινική Αμερική δεν αποκλείεται. Φυσικά, αυτό πρέπει να συντονιστεί με τους Κουβανούς... Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε την επιστροφή του ναυτικού μας στο Βιετνάμ με την άδεια της [βιετναμέζικης] κυβέρνησης". Τόνισε ότι τέτοια βήματα θα ήταν αποτελεσματικές απαντήσεις στην αυξημένη αυτοπεποίθηση των ΗΠΑ και στις δύο περιοχές. 

Ο Μποντάρεφ δεν είναι μόνος του σε εκκλήσεις για τέτοια δράση, με τη δήλωσή του να έρχεται μόλις λίγες ώρες αφού ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και ασφάλειας του ανώτερου Επιμελητηρίου του ρωσικού κοινοβουλίου, Φραντς Κλιντσέβιτς, ζήτησε την επαναλειτουργία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα συγκεκριμένα. Δεδομένης της γενικά χαμηλής αντοχής των μετασοβιετικών ρωσικών πολεμικών πλοίων επιφανείας, τα οποία δεν είναι πιο βαριά από τις φρεγάτες, η ύπαρξη υπερπόντιων βάσεων εκτιμάται ιδιαίτερα. Τα πιο βαριά οπλισμένα πολεμικά πλοία της σοβιετικής εποχής της Ρωσίας, τα πυρηνικά πολεμικά πλοία της κατηγορίας Kirov, υποβάλλονται σήμερα σε μια ολοκληρωμένη και πολύ φιλόδοξη ανακαίνιση που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν σημαντική δύναμη για λιμενικές επισκέψεις σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όπως απαιτείται - με αυτά να έχουν μεγαλύτερη αντοχή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το 2016 οι Ρώσοι νομοθέτες Valery Rushkin και Sergey Obukhov κατέθεσαν επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού καλώντας τους να εξετάσουν την αποκατάσταση των υπερπόντιων στρατιωτικών βάσεων. Η εξέλιξη αυτή ήρθε δύο χρόνια μετά την κρίση της Κριμαίας και την απότομη επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση και μετά την ίδρυση της Αεροπορικής Βάσης Khmeimim σε συνδυασμό με την έναρξη μιας επιτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία το 2015. Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με το δυτικό μπλοκ και υπό το πρίσμα των διευρυνόμενων ρόλων της Ρωσίας τόσο στον Ειρηνικό όσο και στη Νότια Αμερική, τέτοια σχέδια μπορεί να αποδώσουν καρπούς - ιδίως εάν η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση ξαναρχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να λαμβάνει πρωτοβουλίες στην Ασία. 

Μια ρωσική στρατιωτική παρουσία θα μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων και στις δύο περιοχές σημαντικά έναντι των Δυτικών συμφερόντων και αν οι εγκαταστάσεις είναι ναυτικές ή αεροπορικές βάσεις είναι πιθανό να αναπτύξουν μια σειρά στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων (assets), όπως υπερηχητικούς πυραύλους, για να αντισταθμίσουν μια μικρότερη παρουσία. Ειδικότερα στο Βιετνάμ, θα παρείχε επίσης ευκαιρίες για περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ενδεχομένως θα αυξήσει την έκκληση περισσότερων ρωσικών αγορών όπλων για τον βιετναμέζικο στρατό - ο οποίος θεωρείται κορυφαίος πελάτης για διάφορα συστήματα όπλων επόμενης γενιάς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail