«Το Καραμπάχ ήταν σε αδιέξοδο από το 2018 με μόνη διέξοδος να παραδοθούν τα εδάφη»

Freepen.gr - Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι από το 2018, το ζήτημα του Καραμπάχ ήταν σε αδιέξοδο, η μόνη διέξοδος ήταν η παράδοση των εδαφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2011 στο Καζάν, η Αρμενία ήταν έτοιμη να παραδώσει 7 περιφέρειες σε αντάλλαγμα για δημοψήφισμα για το προσωρινό καθεστώς του Καραμπάχ, αλλά το Αζερμπαϊτζάν δεν συμφώνησε και υπέβαλε νέες απαιτήσεις.

"Ένα βίντεο που επιβεβαιώνει αυτό έχει αναρτηθεί στο δίκτυο", είπε.

"Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει θέμα Shushi σε αυτές τις νέες απαιτήσεις, επειδή το ζήτημα αυτό επιλύθηκε επίσης σύμφωνα με τις αρχές της Μαδρίτης, τις οποίες η αρμενική πλευρά δέχτηκε το 2007 ως βάση για συνομιλίες. Αναφέρει σαφώς ότι ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να έχει την ίδια αναλογικότητα με το 1988", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

"Έτσι, αυτή η κατάσταση έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας από το 2011, ενώ από το 2013 το Αζερμπαϊτζάν έχει καταφύγει σε στρατιωτικές παροξύνσεις. Η κλιμάκωση το 2013-2015 με τη λογική των ενεργειών σαμποτάζ έφτασε στο αποκορύφωμά της και τον Απρίλιο του 2016 όταν υπήρξε ένας πόλεμος 4 ημερών".

"Το Αζερμπαϊτζάν διατυπώνει τις παραπάνω απαιτήσεις, ανεξάρτητα από το έγγραφο που προτάθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους συμπροέδρους της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Τα αιτήματα του Αζερμπαϊτζάν και η εκπλήρωσή τους από τους συμπροέδρους της ομάδας του Μινσκ καθίστανται προτεραιότητα".

"Από 2018, το θέμα Καραμπάχ ήταν σε αδιέξοδο, η μόνη διέξοδος ταν η παράδοση των εδαφών, χωρίς εγγυήσεις ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα υποβάλει νέες απαιτήσεις. Και στο πλαίσιο αυτών των νέων απαιτήσεων, θα υπήρχε και πάλι μεγάλη πιθανότητα πολέμου".

"Ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε σταματήσει νωρίτερα: η τιμή για ένα πρόωρο τέλος του πολέμου θα ήταν η ίδια: η παράδοση επτά περιοχών. Εάν η παράδοση τριών περιοχών εν μέσω της απώλειας του Shushi και του θανάσιμου κινδύνου που κρέμεται πάνω από το Stepanakert είναι προδοσία, δεν θα ήταν προδοσία η παράδοση 7 περιοχών υπό σχετικά καλές συνθήκες;".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail