Η Ελλάδα τελείωσε την κρίση με τα έξι μίλια πριν καν αρχίσει!

Όταν εκδόθηκε η νέα Navtex και απέπλευσε το ερευνητικό Ορούτς Ρέις με προορισμό τις εργασίες σε μια περιοχή ακόμη πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, οι περισσότεροι θεώρησαν πως πλέον δεν υπάρχει οδός διαφυγής για την Ελλάδα. Είτε θα απαντήσει δυναμικά είτε θα επιβεβαιώσει πως είναι μια χώρα-χώρος μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο ακούσαμε σήμερα από έναν, εκ των πολλών, εξωκοινοβουλευτικό υπουργό, πως η κόκκινη γραμμή είναι τα έξι ναυτικά μίλια. Συνεπώς με τα 6,5 ν.μ. της Navtex δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα δεκάδες μίλια όπου ισχύει η μέση γραμμή. Μάλλον τίποτε όπως άλλωστε και την προηγούμενη φορά όταν το Ορούτς Ρέις αλώνιζε με τα καλώδιά του ανενόχλητο σε μια περιοχή που διατηρούμε δικαιώματα τα οποία όμως ουδέποτε ασκήσαμε.

Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να κάνει ακόμη ένα βήμα πίσω. Στα 6 μίλια η κόκκινη γραμμή που σημαίνει "ξεχάστε κι αυτήν ακόμη την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων".

Αν η κυβέρνηση το κάνει όλο αυτό για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εξοπλιστεί καλύτερα η χώρα, θα είχε ένα νόημα.

Όμως δεν το κάνει για αυτό. Δεκαπέντε μήνες στην κυβέρνηση και η χώρα δεν έχει εξοπλιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απλά θα πάρει 18 αεροπλάνα εκ των οποίων μόνο τα 6 θα είναι καινούριο. ΘΑ πάει για τέσσερις φρεγάτες κάπου-κάπως-κάποτε ενώ χρειάζεται περισσότερες, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ την ώρα που η Αίγυπτος παίρνει από την Ιταλία τις δύο νεότευκτες FREMM κι ενώ εμείς σιωπούμε στη ναυπήγηση των υποβρυχίων 214 στην Τουρκία.

Το κάνει για να αποφύγει τον πόλεμο. Μόνο που με τη μέθοδο αυτή, θα επιτύχει ακριβώς το αντίθετο. Καταστροφικό πόλεμο με τις συνθήκες, τον τόπο και το χρόνο που θα επιλέξει ο αντίπαλος. Αλλαγή πλεύσης άμεσα για να γλυτώσουμε και τον πόλεμο και όλα όσα μας ανήκουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail