Για ό,τι θα γίνει στο μέλλον με την Τουρκία δε θα φταίνε οι Γάλλοι

RGY23 / pixabay
Ήταν 3 Ιουνίου του 1920 όταν ο Γάλλος ύπατος αρμοστής στη Συρία, Henri Gouraud δήλωνε ότι το σχέδιο ειρήνης ευνοεί την Ελλάδα καθιστώντας μια σύγκρουση με την Τουρκία αναπότρεπτη. Για αυτό θα ήταν προς όφελος των Γάλλων μια συνεννόηση με τους Κεμαλικούς που θα τερμάτιζε τις εχθροπραξίες στην Κιλικία.

Η συνθήκη των Σεβρών υπογράφτηκε στις 10 Αυγούστου του 1920. Οι Γάλλοι την υπέγραψαν μόνο και μόνο για να μη διασπαστεί η συμμαχία περιμένοντας την αφορμή να τη διαλύσουν. Ναι οι εκλογές του 1920 ήταν η αφορμή αλλά όχι η αιτία. Όμως όταν θες να βρεις κάτι για να πουλήσεις το σύμμαχο που μάτωσε στην Ουκρανία σε βάρος των συμφερόντων του -γιατί με προτροπή των Γάλλων έστειλε στρατό ο Βενιζέλος στην Ουκρανία το 1919- αγνοώντας τα συμφέροντα των ελληνικών πληθυσμών της περιοχής, θα το βρεις.

Άλλωστε οι συνομιλίες με τους Κεμαλικούς είχαν ξεκινήσει από πριν. Φυσικά για ό,τι έγινε στο παρελθόν και για ό,τι θα γίνει στο μέλλον δε φταίνε οι Γάλλοι.

Έχεις επίσης υπογράψει μυστική συμφωνία με τους Τούρκους, το λες μόνος σου αλλά δεν αποκαλύπτεις το περιεχόμενο και μετά δίνεις δις σε εξοπλισμούς. Όλα για την...παρτίδα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail