Η Αίγυπτος διαμαρτυρήθηκε για τη Navtex της Τουρκίας την ημέρα της λήξης της. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;

Σήμερα 2 Αυγούστου λήγει η Navtex της Τουρκίας, που δημιούργησε ένταση με την χώρα μας, και η Αίγυπτος έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει ότι η Navtex της Τουρκίας περιλαμβάνει δικά της κυριαρχικά δικαιώματα.


Ουσιαστικά η Navtex είχε ανασταλεί μετά την παρέμβαση της Μέρκελ στον Ερντογάν, που ακολούθησε το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι χάρτες που είχαν δημοσιευτεί και προβληθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ, έδειχναν ότι, η περιοχή της περιείχε κυρίως την δυνητική ΑΟΖ της χώρας μας, την ΑΟΖ της Κύπρου και ένα μικρό κομμάτι τουρκικής ΑΟΖ.

Η περιγραφή αυτή γινόταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, όπως το προβάλλει η χώρα μας. Αναφέρομαι σε δυνητική ΑΟΖ και προβολή του δικαίου της θάλασσας, επειδή η χώρα μας δεν έχει ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ στην περιοχή αυτή.

Αντίθετα το έχει κάνει η Κύπρος από το 2003 και πέρσι, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, το έκανε η Τουρκία.

Η Άγκυρα έδωσε ένα μήνα διορία, που λήγει στα τέλη Αυγούστου, για να συμφωνηθεί το πλαίσιο διαλόγου με την Ελλάδα και τον συντονισμό της Γερμανίας ως προεδρεύοντα χώρας της ΕΕ αυτήν την περίοδο.

Από την ημέρα εκείνη η ηγεσία της Τουρκίας ξεκίνησε μια "επίθεση φιλίας" και συνεργασίας με την Ελλάδα, έστειλε όμως ταυτόχρονα το Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου, για να δείξει απο την πλευρά της, ποιος έχει το πάνω χέρι στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με την πάγια θέση της χώρας μας: "Δεν κάνουμε διάλογο με εκβιαστικά διλήμματα και τετελεσμένα".

Σύντομα θα μάθουμε ποιά θα είναι η συνέχεια.

Όμως η σημερινή ανακοίνωση της Αιγύπτου προκαλεί σύγχυση. Η σύγχυση μεγαλώνει γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασε ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα την ανακοίνωση του στρατιωτικού καθεστώτος της Αιγύπτου.

Βέβαια τα ελληνικά ΜΜΕ, προβάλουν το γεγονός ως "ράπισμα" κατά της Τουρκίας, τι συμβαίνει ακριβώς;

Η Αίγυπτος όπως και η Τουρκία δεν αναγνωρίζουν ότι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου έχει πλήρη ΑΟΖ, όπως πιστεύουμε εμείς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μόνο Νότια της Κρήτης, αφήνοντας εκτός το Καστελόριζο.

Νομίζω ότι η σιωπή της κυβέρνησης και η απόκρυψη του γεγονότος από τα ελληνικά ΜΜΕ δεν βοηθάει στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail