Η Τουρκία σε πόλεμο στη Λιβύη για τον έλεγχο των φυσικών της πόρων

Freepen.gr - Η Τουρκία έχει βυθιστεί απόλυτα στον πόλεμο δια πληρεξουσίων της Λιβύης, με τους ισλαμιστές ενάντια στην Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία. «Εν μέρει πρόκειται για ανταγωνισμό με αντιπάλους ηγέτες Σουνίτες αλλά αφορά και το πετρέλαιο. Πάντως σίγουρα δεν πρόκειται για την ευημερία του λαού της Λιβύης», αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Άγκυρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές πιέσεις, προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο επί των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα πανδημία του COVID-19 και την ανησυχία για την καταπολέμηση της έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, αναφέρει το κείμενο.

Η Λιβύη φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, με περίπου 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθεματικά, τα όγδοα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ο έλεγχος του πετρελαίου ήταν στον πυρήνα των ταραχών, μετά την ανατροπή του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ανοίγοντας τα σύνορα της Τουρκίας στην ΕΕ για τους εκτοπισμένους Σύριους το Φεβρουάριο, η Άγκυρα υπενθύμισε σθεναρά στην Ευρώπη ότι ήταν πλήρως έτοιμη να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως πολιτικό όπλο για να διασφαλίζει ανταλλάγματα σε άλλα πεδία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail